Tanuljunk meg nem félni kimondani ezeket a mondatokat, hiszen ezek a kifejezések radikálisan megváltoztatják az életünket…

1. „Fájdalmat okoztál nekem!”

Ne félj valakinek a tudtára adni, hogy fájdalmat okozott neked. Ha ez a személy igazán fontos a számodra, tisztázni kell a kapcsolatotokat, és nem szabad felhalmoznod ezeket a rossz érzéseket, ami miatt elmérgesedhet, megszakadhat, véget érhet a kapcsolatotok.

2. „Nem volt igazam.”

Másrészről viszont te se légy rest elismerni, hogyha tévedtél, vagy hibáztál. Először talán nehéz lehet, de végül nagy megkönnyebbülés lesz.

3. „Nem!”

A nemet mondani megtanulása lassú és fokozatos folyamat, de gyökeresen megváltoztatja az életet. Megszokásból sokszor azt mondjuk, hogy „igen”, olyan dologra is, amit néha elfelejtünk, és már nem is emlékszünk pontosan, mibe is egyeztünk bele.

Azáltal, hogy nemet mondunk, elkerüljük a nem kívánt stresszt és a szükségtelen kötelezettségvállalásokat.

4. „Nem értek egyet veled!”

Egyetértesz azzal, hogy tudni kell nem egyet érteni is? Az, hogy mit gondolsz, mit nem hiszel, vagy miről vagy meggyőződve, és ezt megvédeni nem bűncselekmény. Néha hangoztatnia kell az embernek a saját véleményét, hogy megértsék, hogy mégis kivel állnak szemben.

5. „Elegem van!”

Ha már végképp nem tudsz elviselni valamit, ezt ki is kell mondani! Az embereknek tudniuk kell, hogyan érzed magad, amikor átlépnek egy bizonyos határt, hogy nem fogod tolerálni a rossz bánásmódot, kijelentéseket.

6. „Ez nem a te dolgod!”

Jogod van, hogy megvédjed a személyes zónádat és a személyes életedet. Amikor valaki a személyes életedbe szeretne belépni, udvariasan tudathatod vele, hogy oda senki sem hívta őt, de értékeled a fáradozását.

7. „Nem tudom.”

Az emberek készek bármit mondani, de a „nem tudom” kifejezéstől ódzkodnak. Pedig az igazság az, hogy mindannyian tovább tanulunk az iskolából kilépve, senki sem ismeri a választ a világ összes kérdésére, még akkor sem, ha néhányan nyilvánvalóan kitűnnek a többi ember közül.

Ezért hát ne félj azt mondani, hogy „nem tudom”. Valójában az okos és becsületes emberek ezt teszik.

8. „Félek!”

A sebezhetőségünk tesz bennünket emberré. Ne félj azt mondani, hogy félsz valamitől. Ezzel másokkal is megérteted, hogy őszinte vagy magaddal szemben, ők pedig segíthetnek vagy támogathatnak.

9. „Egyedül szeretnék lenni!”

Néha szükséges időt kérni magadnak, hogy ne zavarjon semmi, és elgondolkodhass a saját életedről. Ez a lelked számára egy öntisztító, gyógyító folyamat. Mindannyiunknak időre van szüksége feltöltődéshez és az életünkről való gondolkodáshoz.

Ne félj, hogy türelmi időt és helyet kérj akár a hozzád legközelebb álló emberektől is.

10. „Szeretlek!”

Ugyan nincs garancia arra, hogy az adott személy ugyanígy fog válaszolni, de ha úgy érzed, ha a szívedből jön, akkor légy elég bátor ahhoz, hogy kimondd. Senki sem tudja, mi fog történni holnap, és ez az egy szó mindent megváltoztathat.