Természetes aszpirin, amely segít fájdalmak esetén!

A fűzfa egy igen elterjedt fa, magassága eléri a 20 métert, a fa koronája vékony ágakból tevődik össze. Amikor ezek az ágak még fiatalok akkor nagyon könnyen hajlanak, a színük pedig sárgás zöldes. A fűzfa ágainak a kérgét használjuk fel, ezek az ágak tavasszal a legalkalmasabbak a begyűjtésre, természetes szalicilát, oxalát és tannint tartalmaznak.

Most pedig lássuk milyen betegségek kezelhetőek a fűzzel:

A fűz kérge a reuma kezelésére alkalmazott teákban is megtalálható. Ha tea formájában fogyasztjuk a fűz kérgét fájdalomcsillapító hatása van, általában reumás fájdalmak esetén hatékony, de a lázat is csökkenti.

A fűz elmulasztja a fejfájást és csökkenti az izomfájdalmakat. Mivel a fűz nyugtat, gyulladáscsökkentő hatású, ezért is nevezik természetes Aszpirin-nek.

A fiatal hajtásokról leszedett kéreg, őrleményként és főzetként is felhasználható. Az őrleményt a megszárított kéreg megdarálásából nyerjük, elég naponta elfogyasztanunk 2-3 grammot belőle migrén, depresszió, szorongás esetén.

Mivel a fűznek nyugtató hatása is van fogyaszthatjuk alvás zavarok esetén is. A főzet kitűnően alkalmas megfázás, influenza, vagy csontfájdalmak csökkentésére, sőt láz csillapító is.

Torokfájás esetén gargarizáljunk fűzből készült teával. A fűzből készült főzet 4 evőkanál fűzkéregből készül, 2 – 4 éves ágakról leszedve és felaprítva, lassú tűzön főzve. 500 ml vízbe tesszük a kérget és félórán keresztül főzzük. A főzet elkészítésekor az elfőtt vizet pótoljuk, majd leszűrjük.

A fűzből készült tea nyugtató hatású, idegrendszeri problémák esetén hatásos, álmatlanság esetén, és rosszkedv esetén is alkalmazható. Légzőszervi megbetegedések, légcsőhurut, asztma, tüdőgyulladás kialakulásakor ajánlatos napi 3 csésze teát elfogyasztani, mézzel ízesítve. Ugyanakkor fogyasztható a fűzből készült őrlemény is (naponta 3-szor fél kiskanálnyit étkezés után), főzetet (napi 2 csészével) vagy tinktúrát (3-szor egy nap, 30 cseppet csepegtetve egy csésze hársfateába).

Húgyúti megbetegedések esetén, húgyhólyag fertőzés, bőr fertőzés, méh panaszok, vesegörcs esetén napi 3 csésze tea ajánlott, mézzel édesítve. Fogyaszthatunk ilyen esetekben is fűzből készült őrleményt (3- szor egy nap, fél kiskanálnyit étkezés után) vagy főzetet (naponta 2 csészével) , tinktúrát (30 cseppet, naponta 3-szor pitypangból főzött teába csepegtetve).

Szájüregi fertőzések, fogínygyulladás, fogtályog esetén napi 3 csésze fűzből készült tea fogyasztása javallott étkezés után. Fűzből készült őrlemény (3-szor egy nap, fél kiskanálnyi), főzet (napi 2 csésze), tinktúra( 30 csepp naponta háromszor egy csésze nadálytőből főzött teába csepegtetve).

Külső használatra: a fűz kérge tanint tartalmaz ezért gyógyító hatású, véralvadási problémák esetén fürdőként is alkalmazható, torokfájás és szájüregi problémák fellépésekor pedig gargarizáljunk. Fürdővízhez és gargarizáláshoz a főzetet készítsük erősebbre. Bőrbántalmak esetén használjunk fűzből készült borogatást, mert szárít és gyógyít. Külsőleg még felhasználhatjuk lábáztatásra (influenza, megfázás, légzőszervi betegségek esetén).Válasszunk fiatal ágakat vágjuk fel 5 – 10 cm hosszúságúra. Egy főzet 500 g fűzkéregből és 5 liter vízből készül egy marék só hozzáadásával. A főzetet használhatjuk láb áztatásra vagy hozzáönthetjük a fürdővízhez.Hozzászólások

Mit főzöl ma? Süssünk-főzzünk valami finomat »»»