12 gyönyörű Pixar rajzfilm, melyek mélyebb pszichológiai tartalommal bírnak Ezek a Pixar legjobbjai!

A Pixar Animation Studios által készített gyönyörű animációs filmeket nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is szeretik, és szívesen nézik meg. De ezeknek a rajzfilmeknek a legfontosabb értéke a mély pszichológiai tartalom, írja a bidista.com. Tovább olvasva ezt a cikket megtudhatod, hogy a Pixar néhány híres rajzfilmje valójában mit próbál elmondani neked.

1. A Szenilla nyomában (2016). „Mindannyian különbözőek vagyunk, és tiszteletben kell tartanunk mások tulajdonságait.”

A számítógépes animációs film főszereplője egy Dory nevű aranyos kis palettás doktorhal, memóriazavarral született, így meglehetősen feledékeny jellem. Arról álmodik, hogy megtalálja a családját, de nem emlékszik, hol, merre lehet. Dory élete, veleszületett betegsége miatt nem egyszerű jelenség, a filmnézők azonban egy fontos tanulsággal lehetnek gazdagabbak: el kell fogadnunk az embereket olyannak, amilyenek.

2. Dínó tesó (2015). „Az őszinte barátság szupererő!”

A „Dínó tesó” című film nem csupán egy nagy dinoszaurusz és egy kisfiú barátságáról szól, hanem magáról a világról és arról, hogy a természet miként győzte le a civilizációt, és nem fordítva. Bár a gyermekek számára szórakoztató, felnőtteknek is lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjanak a látottakon.

3. Agymanók (2015). „Ne félj az érzelmeidtől.”

Ez a film volt a Pixar egyik legtanulságosabb animációs filmje, amiről a pszichoterapeuták is nagyon elismerően nyilatkoztak. Riley Anderson, egy fiatal lány a film főszereplője, aki megbékél az érzelmeivel és megpróbál valahogy együtt élni velük. Ezek az érzelmek, a derű, a bánat, a harag, a majré és az undor. Ezen film üzenete mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek szól, azaz, hogy képesek legyenek a különféle érzelmeik helyes észlelésére és arra, hogy miként kell kezelnünk és ellenőrizni azokat.

4. Merida, a bátor (2012). „Tegyed félre a sztereotípiákat és légy önmagad.”

A Merida, a bátor című animációs film egy gyönyörű alkotás a bátorságról. A lángoló vörös hajú skót hercegnő Merida, és édesanyja kapcsolatának drámai története emlékeztet minket arra, hogy senki sem felelhet meg mások elvárásainak.

5. Fel (2009). „Soha nem késő beteljesíteni az álmaidat.”

Ez egy szomorú és nagy érzelmi töltettel rendelkező rajzfilm az időskori magányról. Carl Fredricksen, a 78 éves zsémbes öregember egyszerűen nem tudja elfelejteni elhunyt feleségét, kalandjaikat, és mindazt, amiről együtt álmodtak. Végül úgy dönt, hogy egyedül elutazik a repülő házában, de vele tart egy vicces és furcsa kiscserkész is, aki arra készteti, hogy megváltoztassa terveit. A film azt tanítja nekünk, hogy még idős korban is szükségünk van mesére, és hogy sosem késő megvalósítani az álmainkat.

6. WALL·E (2008). „Felelősek vagyunk a bolygónkért.”

Aki látta, nem tudja elfelejteni ezt a rajzfilmet, amely sokak szívébe belopta magát. Ez a film nem csak a mély érzelmekről és érzésekről szól. A felelősségről is szó van benne: WALL-E egy robot, ami (aki) azt tanítja nekünk, hogy felelősnek kell lennünk a bolygónkért, amelyet szennyezünk, károsítunk. Ez az alkotás megmutatta nekünk a Föld lehetséges jövőjét, ha tovább folytatjuk az erőforrások pazarlását, kimerítését.

7. L’ecsó (2007). „Kövesd álmaidat, még akkor is, ha azt mondják, hogy nem éri meg.”

Az egész estét betöltő film főszereplője Remy, a patkány, aki arról álmodozik, hogy egyszer igazi séf lesz. Annak ellenére ez az álma, hogy senki sem hisz benne, de ő továbbra is folytatja álma megvalósítását. A film arra tanít minket, hogy ha bátorságunk van álmainak és céljainak megvalósításához, akkor a külsőségek és a származásunk nem fontos.

8. Verdák (2006) „Ne felejtsd el azokat, akik mindig is hittek benned.”

A főszereplő, Villám McQueen, egy tipikus magabiztos, győztes karakter, komoly leckét kap az élettől, hogy nem szabad alábecsülnünk a csapat fontosságát a közös célok elérésében. Barátai, rajongói, tanárai és kollégái mind részt vesznek abban, hogy elősegítsék az első helyen befutni a célba.

9. A Hihetetlen család (2004). „Mi nem mi vagyunk, ha elrejtjük a tehetségünket.”

A történet középpontjában egy család áll, amely megpróbál átlagosnak tűnni, de mindig arra kényszerül, hogy elrejtse a képességeit. A filmnek az az alapgondolata, hogy mindannyiunk rendelkezik valamilyen tehetséggel és képességgel, amelyek a személyiségünk részét képezik, ezért ezeket nem szabad elrejteni. Hiszen így gyakorlatilag elutasítjuk saját magunkat.

10. Nemo nyomában (2003). „Mindenkinek joga van hibázni és a saját útján haladni.”

Ez a rajzfilm egy rendkívülien gondoskodó apáról szól, aki, fiát Nemo-t igyekszik megvédeni a nagy világ ellenében, de elveszíti. Ez a film azt az üzenetet hordozza, hogy a szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyermekeknek meg kell ismerniük a külvilágot és ehhez szülői segítségére van szükségük, de nem szabad elrejteni a világ elől a gyermekeket.

11. Szörny Rt. (2001). „A legrosszabbak általában a leginkább félősek.”

Ebben 3D-s számítógépes animációs Pixar filmben a szörnyek célja az, hogy megpróbálják megijeszteni a világ összes gyermekét. A zaklatás azonban rosszul sül el, és ennek a történetnek a hősei is rájönnek erre. Hamarosan megtudják, hogy a tisztelet, a megértés és a jóindulat sokkal erősebb, mint a félelem.

12. Toy Story – Játékháború (1995). „Az idő telik, de az igazi barátság és odaadás örök.”

Ez volt és marad a klasszikus film a barátság fontosságáról. A történet arról szól, hogy a játékok hogyan élik az életüket, amikor senki nem figyeli őket. A film feltárja az emberi kapcsolat, a barátság, a féltékenység és a honvágy érzelmeit. A játékok nagyon hasonlítanak egymásra mindannyian, és mint mi, szeretnének szeretettek lenni, akikről gondoskodnak.

Te is nézel mesefilmeket a gyermekeiddel?