20 fantasztikus takarítási tipp, amelyek megkönnyítik az életed!

Otthonunk takarítása nem lesz nehéz feladat, ha néhány házi praktikát alkalmazunk! Ezekkel a módszerekkel könnyedén kitisztíthatjuk a lakást, így a takarítás nem lesz többé rémálom!

Hogy a csaptelep tiszta maradjon

A krómozott felületek sokkal hosszabb ideig tiszták maradnak, ha sütőpapírral töröljük át őket. Bármilyen furcsán is hangzik a sütőpapírtól fényesebbé válnak a fém felületek.

Felmosás

A T alakú felmosóra helyezett törlő. Előfordul, hogy amikor elkezdünk takarítani akkor vesszük észre, hogy a felmosón található törlő már annyira kopott, hogy semmire sem jó. Időt és pénzt spórolhatunk meg, ha ráhúzunk egy régi pamut zoknit és már kezdhetjük is a munkát.

A sütőformák kitisztítása

Dörzsöljük ki a sütőformát sóval, majd töröljük át papírtörlővel, így a leégett sütemény maradványa percek alatt eltávolítható.

A tűzhely tisztítása

A tűzhelyről könnyen eltüntethetjük a foltokat, ha egy olívaolajba mártott törlővel áttöröljük, utána pedig egy száraz ronggyal töröljük át.

A kanapén, fotelen lévő foltok

Keverjünk össze egy kanál szódabikarbónát 1/3 bögre ecettel, kevés forró vízzel és 1 kanál mosószerrel, majd dörzsöljük át a pecsétet ezzel a keverékkel. A bútorok illatát is felfrissíthetjük, ha szódabikarbónát teszünk rá, majd néhány óra múlva kitisztítjuk porszívóval.

Hogyan mossuk ki az edényeket, ha valami odaégett

Öntsünk annyi vizet az edénybe, hogy ellepje az alját, majd adjunk hozzá egy bögre ecetet és kezdjük el felmelegíteni, addig hagyjuk, amíg a keverék elkezd főni, majd adjunk hozzá 1 kanál szódabikarbónát és amikor elkezd forrni öntsük le a vizet. Ha még marad piszok az edény alján, töröljük ki szódabikarbónába mártott puha ronggyal.

Az üvegpoharak tisztítása

Ecetes vízzel mossuk ki a poharakat, majd töröljük át sóba mártott puha ronggyal és hagyjuk megszáradni.

A kávéfőző tisztítása

Töltsünk ecetes vizet a kávéfőzőbe 1:1 arányban keverve, majd kapcsoljuk be, a kifőzési program lejártának a felénél kapcsoljuk ki, majd indítsuk el ismét. Ezután pedig 2-szer csak tiszta vizet főzzünk ki vele.

A por nehezebben rakódik le

Mártsuk a portörlőnket ruhaöblítőbe, ezzel töröljük át a polcokat, majd töröljük át egy száraz ronggyal, így lassabban rakódik majd le a por és kevesebb dolgunk lesz.

A tányérokon és bögréken lerakódott piszok eltávolítása

Keverjünk össze vizet és ecetet 1:1 arányban majd, töltsük arra a tányérra vagy étkező készletre, amely foltos. A kávé vagy tea foltok ezután könnyen eltávolíthatóak egy mosogatószivaccsal.

Hogyan tisztítsuk meg a vasalót

Tegyünk egy darab sütőpapírt egy darab deszkára, akár a vágódeszkát is használhatjuk, majd szórjuk meg egy jó adag sóval. Kapcsoljuk be a vasalót, amikor bemelegedett húzzuk végig a sózott sütőpapíron, ismételjük a folyamatot 1 percig.

Egy egyszerű megoldás a fürdőszobai penész megszüntetésére

A penész eltüntetése: 1 l vízben oldjunk fel fél bögre ecetet és fél bögre szódabikarbónát, ezzel töröljük át a penészes felületeket.

Hogyan tisztítsuk a lefolyót

Keverjünk össze vizet és sót egyenlő arányban, öntsük bele a lefolyóba, majd öntsünk ezután egy bögre ecetet is bele. 15 perc elteltével öntsünk a lefolyóba forró vizet, hogy a lerakódások eltűnjenek.

A fürdőkád fehérítése

Keverjünk össze 2 evőkanál mosószódát oldjunk fel kevés vízben és töröljük át vele a kádat, hagyjuk rajta állni néhány percet, majd mossuk ki a kádat meleg vízzel.

Hogyan távolítsuk el a zsíros és odaégett ételek maradványait

Erre a legjobb megoldás a só. A piszkos edény aljára szórjunk sót és öntsünk rá egy kevés vizet, 10 perc elteltével mossuk ki az edényt.

Hogyan távolítsuk el a zsírt és a piszkot a mosogatószivacsról

Egy műanyag dobozba töltsünk 2 bögre forró vizet és keverjünk bele 2 kanál sót. Ebbe a keverékbe áztassuk a szivacsot egy éjszakán át.

Hogyan távolítsuk el a szappanfoltokat a zuhanykabinról

A zuhanykabint töröljük át nedves törlőkendővel, majd töröljük szárazra és öblítsük le tiszta vízzel, a szappanfoltoknak nyoma sem lesz.

Így töröld fel a leesett tojást

Szórjunk sót a tojásra, majd egy papírtörlővel töröljük fel a tojást. Így nem ragad majd a hely.

Ragyogó mosogató

Ahhoz, hogy a mosogató ragyogjon elég, ha átdörzsöljük sóval és citrommal. A citromot vágjuk ketté, mártsuk sóba és töröljük át vele. A tisztítás után a kezünkkel facsarjuk a citromlevét a lefolyóba, így a kellemetlen szagokat is eltüntethetjük. A mosogató tiszta lesz, a konyhát pedig friss illat tölti el.

A kanapé kellemetlen szagának megszüntetése

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a kutyánk vagy a macskánk okozta szagoktól, készítsünk egy keveréket 10 csepp levendula vagy citromolaj, 1 kanál szódabikarbóna és 2 pohár meleg víz felhasználásával. Ezt a keveréket töltsük egy szórófejjel ellátott flakonba, majd fújjuk be a kanapét vele.

Ezeknek az ötleteknek a használatával tiszta lesz a lakásunk és sok időt spórolhatunk!