4 tipp a költséghatékony konyháért

költséghatékony konyha
költséghatékony konyha

Ínyencfalatok a pénzspórolás jegyében? Ugyan! – legyinthetnek többen is e kérdés olvasása közben. Az igazság viszont az, hogy bizony nem szükséges hónapról hónapra kifosztani a családi kasszát ahhoz, hogy sorra ínycsiklandozó kulináris élményekben legyen részünk – méghozzá reális árért cserébe.

Figyeljük a leárazásokat

Az online térben barangolva érdemes figyelemmel követni az áruházak kínálataiban sorra feltüntetett nagyobb leárazásokat. A hazai nagy áruházláncok rendre hirdetnek meg akciós termékeket, amelyekre lecsapva rengeteget spórolhatunk, hiszen gyakran e termékek az eredeti áruk töredékéért is beszerezhetők.

Főzzünk és ne rendeljünk

Persze néha-néha engedhetünk a csábításnak, és rendelhetünk vacsorát a kedvenc éttermünkből, ám ha az ilyen alkalmak számát redukáljuk, és inkább saját magunk próbáljuk meg elkészíteni a fogásokat, pénzt takaríthatunk meg. A főzés igazi kreatív tevékenység, amelynek elég csak rákapni az „ízére”, és szempillantás alatt ügyes szakácsokká avanzsálhatunk.

Célkeresztben a mennyiség

Kis- vagy nagycsalád, egyre megy – ha az élelmiszerek beszerzése és a főzés feladata is a mi vállunkat nyomja, egy idő után profin el tudunk tájékozódni a mennyiségek között. Persze kisebb-nagyobb bakik megtörténhetnek az adott porciók tekintetében. Igyekezzünk azonban mindig előre gondolkodni, és nem „túlvásárolni”, mert így a fölösleges alapanyagok megromolnak – ez pedig nemkívánatos pénzveszteséggel jár.

Próbáljunk ki új ízeket

A húsfogyasztásról megoszlanak manapság a nézetek, vannak ugyanis, akik élnek-halnak a finom falatokért, mások viszont, a meggyőződésük vagy az életvitelük miatt sohasem fogyasztanak húst. Legyen szó bármilyen típusú húsról, az biztos, hogy a szóban forgó termék sohasem olcsó. Ha hajlandók vagyunk kicsit lemorzsolni a „húst is hússal eszem” szemléletünkből, nemcsak a koleszterinszintünknek, de a pénztárcánknak is jót teszünk. Nyilván nem kötelező átpártolni a vegetáriánusokhoz és vega életmódot folytatókhoz, viszont azzal csak magunkat, a hétköznapjainkat gazdagítjuk, ha közelebbről is megismerkedünk a miénktől merőben eltérő kulináris szokásokkal.