5 egyszerű jóga póz a makacs hasi zsírpárnák ellen

A hason lévő zsírt nagyon nehéz elégetni, még akkor is, ha egészségesen táplálkozunk és rendszeresen mozgunk. Szerencsére azonban vannak olyan extrém hatékony jóga pózok, melyek képesek csodát művelni testünkkel kiegyensúlyzott táplálkozás és sport mellett.

Ezek a pózok fokozzák az anyagcserét és megszabadítanak a makacs hasi zsírpárnáktól.

Következzenek a legjobb jóga pózok, melyekkel erősíthető és tónusosabbá tehető a has:

5-egyszeru-joga-poz-a-makacs-hasi-zsirparnak-ellen1

1. Íjfeszítés (Dhanurasana)
Ennél a póznál a hasizmok megfeszülnek, a test megnyújtózik. Segíti az emésztést, hatékony székrekedés ellen.
Fekvő helyzetben nyújtsuk ki a lábainkat, karjainkat tartsuk a test mellett. Hajlítsuk be a térdeket és hátrafelé nyúlva fogjuk meg a bokánkat vagy a lábfejünket. Tartsuk meg ezt a testhelyzetet és lélegezzünk, emeljük fel a fejünket és hajlítsuk hátra, miközben megemeljük a lábat. 15-30 másodpercig maradjunk ebben a pózban és lélegezzünk szabályosan. Majd végezzünk kilégzést és térjünk vissza a kiindulási helyzetbe. Ismételjük meg 5-ször, de ne felejtsünk el két póz között 15 másodperc szünetet tartani!

5-egyszeru-joga-poz-a-makacs-hasi-zsirparnak-ellen2

2. Kobra póz (Bhujangasana)
Megfeszíti a hasizmokat és segíti a zsírégetést. Tónusosabbá teszi a felsőtestet és erősíti a gerincet. Először feküdjünk le és nyújtsuk ki a lábainkat, a tenyerek legyenek a vállak alatt. Az áll és a lábujjak érintsék a talajt. Lélegezzünk be és lassan emeljük meg a mellkast. Tartsuk meg ezt a pózt 15-30 másodpercig. Ismételjük meg 5-ször, de két gyakorlat közt tartsunk 15 másodperc szünetet. Hátsérülés, sérv és várandósság esetén ne végezzük ezt a gyakorlatot!

5-egyszeru-joga-poz-a-makacs-hasi-zsirparnak-ellen3

3. Híd póz (Naukasana)
Ez a póz erősíti a hát és a láb izmait, csökkenti a derék körül lerakódott zsírréteget. Fekvő helyzetben nyújtsuk ki a lábakat, a karok a test mellett feküdjenek. Vegyünk egy mély levegőt és emeljük fel a lábakat, de ne hajlítsuk be őket. Ezután nyújtsuk meg a lábfejet és a lábujjakat, a lábakat pedig közben is tartsuk egyenesen. Emeljük fel a karjainkat, hogy elérjük a lábujjakat. 45 fokos szöget zárjunk be a testünkkel. Lélegezzünk szabályosan és 15 másodpercig maradjunk ebben a testhelyzetben. 5-ször ismételjük 15 másodperces szünetekkel.

5-egyszeru-joga-poz-a-makacs-hasi-zsirparnak-ellen4

4. Szelek kiengedése (Pavanamukthasana)
Ezzel a pózzal csökkenthetjük a derékfájdalmat, erősíthetjük a csípő, a comb és a has izmait. Sokan úgy vélik, hozzájárul a szervezet pH egyensúlyának megteremtéséhez, a gyomor állapotának javításához és az anyagcsere serkentéséhez is. Fekvő pozícióban helyezzük karjainkat a test mellé, nyújtsuk ki a lábat úgy, hogy a sarkak érjenek egymáshoz. Végezzünk kilégzést, hajlítsuk be a térdeket, öleljük át őket a karjainkkal és húzzuk a mellkas felé. Használjuk a combunkat, hogy nyomást gyakoroljunk a hasra, a karjainkat pedig a térdek alatt fonjuk át, hogy a térdek egy helyben maradhassanak. 60-90 másodpercig tartsuk meg ezt a helyzetet és lélegezzünk mélyeket. Majd lélegezzünk ki és engedjük el a térdeket, a karokat pedig helyezzük vissza a test mellé. Ismételjük 5-ször 15 másodperces szünetekkel.

5-egyszeru-joga-poz-a-makacs-hasi-zsirparnak-ellen5

5. Deszka póz (Kumbhakasana)
A deszka póz segít megfeszíteni a kar, a fenék, a hát, a comb, a váll izmait és ezzel együtt hatékonyan csökkenti a hasi zsírréteget. Először álljunk négykélábra, a karok pontosan a vállak alatt legyenek. Majd nyújtsuk ki hátrafelé a lábainkat úgy, hogy a lábujjainkon támaszkodjunk. Lélegezzünk, nézzünk előre, gerincünk maradjon egyenes. Feszítsük meg a hasizmokat és tartsuk őket ebben a helyzetben. Kezünk maradjon a padlón, ujjainkat nyissuk szét. 15-30 másodpercig maradjunk ebben a pózban! Ezután fújjuk ki a levegőt, majd engedjük le a térdeket. 5-ször ismételjük a pózt 15 másodperces szünetekkel! Váll sérülés és magas vérnyomás esetében nem ajánlott ez a gyakorlat!