5 tipp a mosáshoz, amit egy szálloda mosodai alkalmazottjától tanultam!

Ma megosztjuk veletek azokat a titkokat, amelyeket a szállodák mosodáiban alkalmaznak ahhoz, hogy a ruhák ragyogóak legyenek!

Mennyi ruhát tegyünk egyszerre a mosógépbe

Ideális esetben a mosógépet 80%-ban tegyük tele kimosandó ruhával, mert ha túl sok ruhát rakunk bele egyszerre, akkor a ruhák nem lesznek jól kimosva. Az sem jó ha túl kevés ruhát teszünk bele.

Milyen hőfokon mossunk

A víz hőfoka 40-60 Celsius fokos legyen, mert ez a hőfok az optimális a ruhák tisztítására és fertőtlenítésére. A hideg víz nem távolítja el a baktériumokat, a forró víz pedig tönkreteszi a ruháink anyagát.

Öblítés

Az öblítő gyakori használatától egy idő után a ruháink durvább tapintásúak lehetnek, használjunk öblítő helyett ecetet. Az öblítő helyére öntsünk 100 ml ecetet, ettől a ruháink puhábbak lesznek.

Foltok eltávolítása

Egy friss zsírfoltra szórjunk keményítőt, majd mossuk ki a ruhát a megszokott módon. Az izzadságfoltokat a fehér ruhákból eltávolíthatjuk, ha mosás előtt 30 percre ecetes vízbe áztatjuk a ruhákat. Ha beáztatjuk a kávé vagy borfoltos ruhát egy órára sós vízbe (1 evőkanál só 1 liter vízhez) utána pedig kimossuk a megszokott módon, akkor megszabadulunk a pecséttől. A szódabikarbóna eltávolítja a rozsdafoltot és a kellemetlen szagok is eltűnnek tőle.

A ruhák számítása

A legideálisabb, ha a friss levegőn száradnak a ruhák, ekkor lesznek igazán friss és üde illatúak.