A 7 legrosszabb szokás evés után

Az egyik legnehezebb dolog a szokásainkon változtatni. Azonban, ha vigyázni szeretnének egészségünkre és szeretnénk karcsúak maradni, mindenképpen böngésszük végig az alábbi listát, melyek szakértők állítottak össze 7 olyan dologról, amit sohasem szabadna megtennünk étkezés után.

1. Cigaretta evés után

A szakértők figyelmeztetnek, hogy ez a szokás sokkal ártalmasabb, mint amilyennek tűnik. Étkezés után egyetlen cigaretta ugyanis olyan káros hatásokat fejt ki, mintha egyszerre 10 szálat szívnánk! Emésztőrendszerünk az egész testre hatással van, a nikotin pedig a véroxigénhez kötődik.

2. Gyümölcs evés után

A szervezet nagyon gyorsan képes megemészteni a gyümölcsöket. Azonban, ha étkezés után fogyasztjuk, a gyümölcs sokáig a gyomorban marad, gázok és toxinok felszabadulását okozza, amik a narancsbőr kialakulásának esélyét is növelik. Gyümölcsöt akkor együnk, amikor a gyomrunk üres, vagy 2 órával étkezés előtt vagy után.

3. Tea evés után

Bár nagyon sokan gyakorolják, ez a szokás egyáltalán nem hasznos. A teában lévő koffein megköti a vasat, lassítja az emésztést, ami vérszegény embereknek különösen ártalmas lehet. A vérszegénységben szenvedők legalább 1 órával étkezés után ne fogyasszanak teát.

4. Úszás evés után

Ebben az esetben nagyanyáinknak és anyáinknak nagyon is igazuk volt! A szakértők is felhívják a figyelmet arra, hogy ne csobbanjunk teli hassal. A víz az egész testben élénkíti a vérkeringést, de étkezés után a vér a gyomorba áramlik, ahol az emésztés történik. Ha úszunk vagy akár csak zuhanyzunk rögtön étkezés után, testünk hirtelen hőmérséklet változást érzékel, ekkor pedig a vérre az egész testben szükség lesz.

5. Derékkarcsúsító gyakorlatok evés után

A derékkarcsúsító gyakorlatok közvetlenül étkezés után történő elvégzése az emésztés késleltetését, a belek működésének zavarát idézhetik elő. Van azonban egy másik oka is annak, hogy miért káros ilyen típusú edzést végezni evés után: mert elhízáshoz vezet!

6. Mozgás evés után

Mindenki azt hiszi, hogy étkezés után jót tesz a mozgás. Ezzel szemben azonban az igazság az, hogy a fizikai aktivitás blokkolja az emésztést, így a bélrendszer nem tudja felszívni a hasznos tápanyagokat az elfogyasztott ételekből. Egy könnyű séta javasolt, de fizikai erőfeszítést ne végezzünk.

7. Alvás evés után

Egy másik mítosz, hogy evés után hasznos az alvás. Amikor alszunk, egész szervezetünk nyugovóra tér az agyunkkal együtt. Étkezés után egyáltalán nem ajánlatos aludni. A fekvő helyzet nem tesz jót az emésztésnek, ebben a testhelyzetben az emésztőnedvek sem tudják tenni a dolgukat. Ez a szokás emésztési zavarokat okozhat.