9 dolog, aminek jelentőségére az emberek többsége sosem jött rá…

A mindennapi életünkben rengeteg olyan tárgy és megoldás létezik, melyek célját egyáltalán nem ismerjük, és emiatt egyáltalán nem a tervezők által kigondolt felhasználási körben használjuk őket. Az alábbi cikkben megpróbálunk rámutatni néhányra, elárulva, miért van szükségünk ezekre a dolgokra, illetve eszközökre…

Kivágás a csésze, bögre talpán

Legtöbbször ezekkel a csészékkel a világhírű IKEA-boltok polcain találkozhatunk. Az alján lévő hornyok a mosogatógépben lévő poharak célszerűbb használatához szükségesek. Amikor az ilyen csészék szájukkal lefelé állnak, a víz akkor is kiáramlik a hornyokon és így nem marad semmi a talpában.

Van még egy különös változat is a hornyok célját illetően. Amikor valami forrót töltünk a csészébe, akkor az felmelegszik, és vele együtt a talpa alatti homorú részben a levegő is, ami kitágul, így ez a levegő egy kissé felemeli a csészét, ezért ez elkezd „csúszóssá” válni. Ha a felület nem vízszintes, képes a csésze, illetve bögre akár leesni onnan!

Viszont a csészékben lévő kivágáson keresztül a levegő csendesen kiáramlik, így kevesebb törött bögrénk, csészénk lesz.

A sütők alatti kihúzható fiók

Sokan ebben a kihúzható fiókban tárolják a tepsiket. Valójában ezt azért tervezték, hogy ott tarthassuk melegen a kész ételt, míg a többieket el nem készítjük. Egy másik funkciója pedig az, hogy itt könnyedén felmelegíthetjük az edényeket, mielőtt azokban felszolgálnánk az ételt, ezáltal az tovább marad meleg az asztalon.

A sörösüvegek jellemzően hosszú nyaka

Az ilyen kialakítású üvegnyak egyáltalán nem a tervezők szeszélye. Ennél fogva kell tartani az üveget. Így sokkal tovább hidegen marad annak tartalma, mert kezünk melege kevésbé éri.

Apró nyilacska az üzemanyag szintjelző mellett

Ez a hasznos apróság sajnos nem minden gépjármű műszerfalán található meg. A nyilacska célja ugyanis az, hogy megmutatja, melyik oldalon van az üzemanyag-betöltőnyílás az adott autón. Nagyon hasznos, főleg, ha bérelt autót vezetünk, mert nem kell csak ezért kiszállni és megnézni.

Pöcök és lyuk a régi fokhagymaprések fogantyújában

Ezeket arra találták ki, hogy meggyet, illetve cseresznyét magozhassunk vele. A gyümölcsöt a lyukra helyezzük, nyomjuk meg, és voilá!

Pomponok a sapkák tetején

Ez a fejfedő-díszítés a francia tengerészek öltözékéből jött hozzánk. Hogy még véletlenül se verjék be a fejüket a hajók alacsony mennyezetébe, pomponokat varrtak a sapkák tetejére. Később a pompon más katonai fejdíszeken is megjelent. Annak idején a pomponokból egyértelműen meghatározható volt, hogy az adott katona milyen csapatághoz tartozott.

Kis bőr felvarró a hátizsákokon

Korábban az ilyen bőr felvarrók kizárólag a turistáknak készült hátizsákokon voltak jellemzőek. A nyíláson keresztül karabinert, kötelet lehetett rögzíteni a hátizsákra. Manapság már mindenféle hétköznapi hátizsákon megtalálható és most már csak díszítési értékkel bír.

Kivágott kupak a tapétavágó kés végén

A tapétavágó kés kicsorbult pengéjét leggyakrabban fogóval, vagy egyszerűen kézzel törjük le. Pedig a tapétavágó végén, a kupak kivágása speciálisan erre lett kialakítva. Elég a kupakot lehúzni, ráhúzni a kicsorbult pengerészre, és letörni.

Élre vasalás a nadrágokon

A klasszikus nadrág eme tulajdonsága nagyrészt véletlenül alakult ki. A 19. században a ruházati gyárak gyakran termeltek kivitelre. Annak érdekében, hogy kevesebb helyet foglaljon el az áru, a szállítás előtt összepréselték a nadrágokat. Tehát ezért jelentek meg az élek a nadrágokon, amelytől rendkívül nehéz volt megszabadulni, ezért inkább divattá tették…

Elképesztő, hogy mennyire sok érdekes dolog van, amit még mindig nem tudunk.