A barátaink nálunk vacsoráztak, kimentem elmosogatni a feleségemmel, ekkor megkérdezték mit csinálok…

Néhány családi barátunk, akik párban élnek vendégségben voltak nálunk nemrég. A vacsora után szokás szerint leszedtük a feleségemmel az asztalt, majd elmosogattunk.

A mi családunkban ez egy megszokott dolog, úgy gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy segítsünk a feleségünknek, ez a férfiak feladata.

A barátaink látták mit csinálunk, majd az egyik így szólt a férjéhez:
– Nézd András segít a feleségének, te meg nem csinálsz otthon semmit.
Mire a férj a következőket válaszolta: – Miért is kellene ezt csinálnom?

Rögtön meg akartam kérdezni tőle azt, hogy mi is a te szereped a családban? A feleséged letölthetne a telefonjára egy tamagocsit, akire vigyázhat és akiről gondoskodhat.

Soha nem értettem ezt a hozzáállást a férfiak részéről. Miért gondolják azt a férfiak, hogy a konyhai feladatokat csak a nők végezhetik el? Miből áll a férfiak felelőssége? Csak abból, hogy beverjenek egy szeget a falba?

Szeget nem verünk mindennap a falba, de a házimunkát mindennap el kell végezni, és miért kellene azt csak a feleségnek elvégeznie?

Amikor elkezdtem ezt kifejteni a barátomnak, akkor ő így válaszolt:

– Az őseink talán nem így éltek? Az asszonyok vigyáztak a gyerekekre és vezették a háztartást, a férfiak pedig dolgoztak. Akkoriban a nőknek sokkal több feladatuk volt, főztek, hordták a vizet vödörben, sütöttek. Ma már minden adott, mosógép, vasaló, mosogatógép, szinte nem is kell csináljanak semmit, én pedig nagyon elfáradok a munkahelyemen.

Egyetértek, nem volt könnyű dolguk a nagyanyáinknak, az elektromos konyhai eszközök pedig tényleg nagy segítséget jelentenek a mai modern nők számára. De ma a nők ugyanúgy dolgoznak mint a férfiak, legalábbis a mi családunkban így van. Este amikor hazaérünk a munkából, segítek a feleségemnek elkészíteni a vacsorát, utána pedig együtt pihenünk.

Én úgy gondolom, hogy a feleségem nem köteles minden este egyedül állni a tűzhely mellett azért, hogy vacsorát főzzön, majd elmosogasson, utána pedig elaltassa a gyerekeket, mert így borzasztóan elfárad. Azt akarom, hogy boldog, kiegyensúlyozott, szép feleségem legyen, nem egy ideges, örökösen fáradt, lestrapált nő. Én vagyok az akinek vigyáznia kell rá.

Ha nem segítek neki, akkor ő mindig fáradt lesz és rám sem lesz ideje. Tulajdonképen milyen férfi vagyok én, ha nem segítek a szeretett feleségemnek?