A házasélet 7 szakasza

Ha az emberek tudnának erről, a válások 80%-a sosem következne be!

A férjünket, illetve feleségünket mi magunk választjuk. Azonban, hogy megtapasztaljuk a valódi szeretetet a családi élet keretében is, először ki kell ismernünk egymást, majd összebarátkozni végül megszeretni egymást. Sokan hamisnak tartják a szerelmet az első, úgynevezett édesség-csokor időszak alatt.

Végtére is, amint a romantika véget ér, lehull a rózsaszín lepel, a partnerek szembesülnek az első nehézségekkel, a kapcsolatuk első tesztjeivel. És ezért vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a szerelem eltűnt.

Az odaadás és a türelem a szerelem fő tulajdonságai. Ha úgy gondolod, hogy „vége a szerelemnek” a kapcsolatban, előbb győződj meg arról, hogy egyáltalán elkezdődött-e.

Íme, a kapcsolat hét szakasza, amely megmutatja, miért keletkezik az igaz szerelem és az igazi kapcsolat csak az idő múlásával:

1. Az édesség-csokor időszak

Az édesség és a csokor időszak körülbelül 18 hónapig tart. Mind a férfi és nő esetében igaz, hogy amint beleszeretnek egymásba, hormonok keletkeznek a testükben, amelyek segítik a világ élénk színekben való megjelenését. Ebben az időszakban mindent (jó értelemben véve) meglepőnek tartanak a partnerükben. Úgy érzik, mintha mámorosak lennének.

Ebben az időszakban nem szabad végzetes döntéseket hozni, mivel ezen mámoros állapot előbb-utóbb megszűnik, és minden a helyére kerül.

2. A „túltelítettség” időszaka

Ebben az időszakban mindenki elkezd józan fejjel tekinteni a kapcsolatra, és a partnerére, az érzelmek tengere elapad, a felek fokozatosan megszokják egymást. Ennek következménye a viselkedésükben bekövetkezett változás: elkezdenek nyugodtabban és természetesebben viselkedni.

3. Az „undor” időszaka

Az undor szakaszát nem lehet elkerülni, bármilyen hosszú távú kapcsolatról legyen is szó. Jellemző erre az időszakra a vitatkozás és a másik fél hibáira való nyílt utalás. Sokak számára úgy tűnik, hogy a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük mindezt, az időleges szétválás, vagy a válás. Mindkét eset után hamarosan újra megjelenik az első, az édesség-csokor szakasza, csak immáron egy másik személlyel, és újra kezdődik minden előröl. Addig fog ez így történni, amíg az adott egyén rá nem jön, hogy a harmadik szakaszon túl kell lépnie, csak úgy juthat előre.

4. A türelem időszaka

Ebben a szakaszban alakul ki a partnerek bölcsessége. A veszekedések már nem olyan drámai jellegűek, mert mindketten tudják, hogy a veszekedés végén a kapcsolatuk megy tovább a megszokott módon. Ha mindegyik fél megtesz mindent eme türelem kifejlesztésében, az évek során sokkal bölcsebbé válnak. Ez tény.

5. A kötelesség és a tisztelet időszaka

Ez az igazi szerelem első szakasza, hiszen ilyen szerelem még nem volt. A partnerek felfogják a felelősségüket, nem arra gondolnak, hogy milyen kötelességei vannak a másik partnernek vele szemben, hanem épp ellenkezőleg, mit tud tenni ő a partneréért.

6. A barátság időszaka

Ebben az időszakban a partnerek már nagyon közel állnak egymáshoz. Bíznak egymásban, mint a legközelebbi barátok. A barátság ezen szakasza megnyitja az utat az igaz szerelemhez.

7. Végül a valódi szerelem időszaka

Az igazi szerelemhez vezető út igencsak hosszú, nehéz életszakaszokon és helyzeteken keresztül vezet. Az igaz szerelem nem valami, ami váratlanul történik meg, vagy „lesz” a semmiből, ahogy azt sokan hiszik, vagy hinni vélik. A valódi, felnőttkori szerelem arról szól, hogy az ember érett, és felhagy az önzéssel és az előítéletekkel.