A fák tudják, hogyan kell szeretni, összeölelkezni és akár házaspárként is gondoskodni egymásról

A tudósok ezt be is bizonyították

Egy német kutató, Peter Wohlleben nemcsak szereti a fákat, hanem életét is e csodálatos élőlények tanulmányozásának szentelte.

Tudós, szerző, erdész és fatudós, aki Susan Simarral, a Brit Columbia Egyetem környezettudósával együttműködve dokumentumfilmet rendezett az Értelmes fák címmel.

Egyik tanulmányában Wohlleben ezt írja:

„A fák is érezhetnek fájdalmat, és képesek érzelmek, például félelem érzékelésére. Szeretnek közel állni egymáshoz és ölelkezni. A fák szeretik a kommunikációt, és nem szeretik a rohanást.”

És ez még nem minden! Wohlleben ugyanis kijelentette:

„A fák között barátság van. Kapcsolatban vannak egymással, mint egy idős házaspár, amikor az egyik egyén a másikat gondozza. Vannak érzéseik.”

Sőt, nem csak, hogy a fáknak elméje van, hanem valamiféle szívveréshez hasonlítható jelenséget is produkálnak.

Dr. Zlinszky András, a dániai Aarhus Universitet kutatója lézeres szkenneléssel mérte a 22 fa- és cserjefaj ágainak és leveleinek pontos helyzetét. 2015-ben közzétette észrevételeit és váratlan eredményeit.

Kiderült, hogy néhány fa éjszaka többször is leereszti az ágait, ami megfelel a víz és a cukor mozgási ciklusának. Más szavakkal, ez olyan, mint egy impulzus!

Zlinszky ezt írja:
„Egy korábban ismeretlen, 2-6 órás ciklus során akár 1 cm-es mozgást figyeltünk meg. Ez a mozgás nyilvánvalóan a növényekben fennálló víznyomással van kapcsolatban, azaz valójában a fa szivattyúként pumpálja a vizet. Ezenkívül a fák önvízellátása nem állandó folyamat, amint azt korábban gondoltuk.”

Éjszaka néhány fa 10 cm-rel leengedi az ágait, és napkeltekor ismét megemeli azokat. Ez a folyamat annyira finom, hogy a közelmúltig azt hitték, hogy csak az egyes fajok teszik ezt. Most már ismert, hogy ez egy nagyon általános viselkedés.

Különösen a magnóliára igaz, hogy három teljes cikluson megy keresztül egy éjszaka alatt, ami egy vízellátási ciklusnak felel meg.

És te tudtad ezeket a hihetetlen dolgokat?