A gyerekek hisztiét sokan nem tudják kezelni, pedig vannak bevált módszerek! Lássuk melyek ezek!

Az, hogy egy gyerek elkezd hisztizni bármelyik szülővel előfordulhat, néha úgy tűnhet, hogy valaki megváltoztatta a gyereket, mert egyik percben még nyugodt, a másik percben meg hisztériázik és mindenkire haragszik.

Vagy nem tetszik a kanál színe amivel eszik, vagy 5 db palacsintát kér 4 helyett és így egész nap csak sír és sír. Mindenki türelme véges, ezért most adunk néhány tippet nektek az ilyen helyzetek megszüntetésére.

A segítségünkre lesznek a legszokatlanabb dolgok

Néhány nap elteltével nem fogsz ráismerni a gyerekre, mert nagyon aranyos, kedves és szófogadó lesz. Amikor a gyerek ismét jókedvű lesz, helyreáll a rend a családban is és ismét örülhettek annak, hogy szülők vagytok.

Empátia és megértés

Sok szülő úgy gondolja, hogy lojális kell legyen a makrancos gyerekével, de ez nem minden esetben hatásos, főleg amikor a gyerek hisztériázik. A gyerek szeszélyességének semmi köze a valódi érzelmekhez, ezért nem kell ezt tolerálni és főképp nem kell bátorítani ilyenkor a gyereket.

Általában a gyerek hisztijét hangos visítások, agresszív és rosszindulatú viselkedés jellemzi.

1. szabály: Csak hétvégén van elektronikus játék és tévézénéz

Iktassuk ki a tévét, telefont és minden ehhez hasonló dolgot. Ha szeretünk tévéműsorokat nézni, akkor se erőltessük a műsorok negatív hatását a gyerekre, hiszen ő még fejlődésben van. Vannak olyan esetek amikor a tévét ki kell kapcsolni, mert az adott műsor nem gyereknek való. 1-2 éves korban, ha a gyerek 1 órát tölt a tévé előtt, már az is túl sok idő. Tiltsuk meg hé közben a gyereknek az elektronikus játékok használatát, a rajzfilmek nézése és a táblagépen való játék csak hétvégén megengedett.

Ne arra gondoljunk, hogy ez a tilalom egy stresszhelyzet lesz a gyerek számára, hanem arra, hogy ez jót fog tenni az idegrendszerének. Néhány nap elteltével a gyerek viselkedése jóra fog fordulni, kevésbé lesz szeszélyes.

2. Szabály: Tiltsuk meg a szeszélyes viselkedést

Lehet, hogy ez kissé furcsán hangzik, de igen is a szülők megtilthatják a gyereknek az ilyen viselkedést. Ha a gyerek szeszélyes, szófogadatlan akkor kézen kell fogni és ezt kell mondani: Fejezd be, hagyd a szeszélyeidet és gyere beszélgessünk egy kicsit. Ha ez a módszer nem válik be akkor küldjük át a gyereket a másik szobába, hogy gondolkodjon el a viselkedésén és majd utána térjen vissza. Nyugodtan beszéljünk a gyerekkel, nem agresszívan.

Biztosak lehetünk abban, hogy ez a módszer működik, néhány perc múlva a gyerek el fog gondolkodni a viselkedésén és meg fogja ismételni azt amit kért nyugodtan, normális hangnemben. Ahhoz, hogy a gyerek ezt megszokja szükség lesz 1- 2 napra, de ezután tudni fogja, hogy minden szeszélyessége hiábavaló és egyre kevesebbet fog hisztizni.

Támogatás

Előfordul, hogy a gyerek fáradt, rossz napja van vagy rosszul érzi magát. Egy kis bánat elfogadható. Ne kérjünk egy 3 éves gyerektől nagy dolgokat. Soha ne toljunk el magunktól egy elkeseredett, bánatos gyereket, hanem hallgassuk meg, öleljük és simogassuk meg.

Ezek a szavak, hogy a férfiak soha nem sírnak vagy megsértődtél egy ilyen kis semmiség miatt legyenek törölve a szótárunkból. Mutassuk meg a gyereknek, hogy türelmesek vagyunk, figyelünk rá. Néha egy kanál színe is bánatot okozhat a gyereknek, de ezt is megoldhatjuk, kicseréljük az evőeszközöket. Lássuk be azt, hogy ez nem adhat okot a hisztire és a kiabálásra.