A parfümök kiválasztása – öt hasznos tipp, hogy megtaláld a tökéletes illatot

parfümök

A parfüm kiválasztását nem érdemes elkapkodni, az illata és a minősége ugyanis nagymértékben képes befolyásolni nem csak a megjelenésünket, de bizony még a hangulatunkat is. Ezen kívül könnyen lehet, hogy ha a parfüm nem passzol az egyéniségünkhöz, akkor hamar elegünk lehet belőle. Hogyan válasszunk tehát igazán jó parfümöt, és miért olyan fontos ez?

1. Az illatokról sokszor a tudatalattink dönt – merjük meghallgatni a belső hangunkat

Bizonyos illatok képesek energikusabbá tenni, amíg más illatok ellazítanak vagy épp érzékenyebb hangulatba hoznak minket. Ráadásul, ha egy illat nem passzol az egyéniségünkhöz, akkor kifejezetten kellemetlen lehet számunkra. Általában kétféle illathoz vonzódunk ebben. Vagy olyanhoz, amilyenek lenni szeretnénk, vagy olyanhoz, amilyenek vagyunk. Utóbbi esetben például a parfümök által képesek lehetünk öntudatlanul megerősíteni bizonyos személyiségjegyünket.

2. Olyan legyen az illat, amit magunkból szeretnénk kihangsúlyozni

Ha jól ismerjük magunkat, tudjuk, hogy mire lesz szükségünk. Például ha a határozottságunkat szeretnénk kiemelni, akkor a fásabb vagy fűszeresebb illatok közül érdemes választanunk. Ha pedig a dinamika is lényeges szempont, akkor a citrusos, virágos fejjegyű parfümök azok, amelyek szóba jöhetnek. A nőiesség kihangsúlyozására, illetve a lágyabb, romantikusabb hatásra az édeskésebb, balzsamosabb illatok lehetnek alkalmasak. Érdemes végiggondolnunk, hogy melyik az az illatkategória, ami megszólít minket. Ami sokadik szaglásra sem lesz túl sok, túl émelygős. Ha szeretnénk egy kis dinamikát a mindennapokban, akkor az említett citrusosabb illatok felé érdemes fordulnunk. A nehezebb, édesebb illatok ugyanis a dinamika helyett inkább ellazítanak, elnyomhatnak minket – persze pozitív módon.

3. Kiegyenlítő illatokat is választhatunk – a lelki egyensúlyért

Ugyanakkor az illatokat nem csak a pozitívabb, vagy a kívánt tulajdonságaink megerősítésére használhatjuk. Kiegyenlítésre is tökéletes választás lehet. Például ha hajlamosabbak vagyunk a stresszre, akkor mindenképp egy nyugtató illatot nézzünk – automatikusan vonzódni fogunk azokhoz az illatokhoz, amire szükségünk van ezen belül is.

4. Mire figyeljünk oda a parfüm kiválasztásánál?

A parfümök kiválasztásánál mindig a fejjegyet figyeljük elsőként. Ez az, aminek azonnal vonzónak kell lennie ahhoz, hogy magunkénak érezzük. A különféle szív- és alapjegyek csak később jelennek majd meg a parfümnél, de ezek mindig másodlagosak legyenek. Ne kössünk kompromisszumot csak azért, mert az adott parfüm híres. Ha nem tetszik a fejjegy, csak a szívjegy, akkor inkább válasszunk más parfümöt. Az igazi parfüm olyan, amibe azonnal bele tudunk szeretni és pár másodperc múlva is ugyanúgy imádjuk a kísérőjegyekkel együtt. Aminél ezt érezzük, azt mindig próbáljuk ki a bőrünkön is a vásárlás előtt. A parfüm egyénileg máshogy adja vissza az illatokat bőrre fújva.

5. A szaglásunk elfáradhat – tartsunk szüneteket

Sok parfümériában kávét tesznek ki arra az esetre, ha a szaglásunk már gyengülne a hatalmas illatkavalkádtól. Ezt használjuk mindig, ha már úgy véljük, nem érezzük elég tisztán a különféle illatokat. Bizonyos időközönként pedig érdemes egy-két perces szünetet tartanunk, hiszen az igazi parfüm megtalálása néha nem rövid feladat. Ha kell, inkább sétáljunk egy kört a boltban, amíg pihentetjük a szaglásunkat, és utána folytassuk álmaink parfümjének megkeresését.