Ahogy egy személy a részletekhez viszonyul, olyan ő maga is!

Natalija Grace egy tehetséges szentpétervári pszichológus és üzleti edző, A „Grace törvényei” című könyvében számos olyan törvényszerűséget fogalmazott meg, amelyek segítenek egy kicsit bölcsebbé válni. Íme, néhány közülük. Talán egyesek már ma a segítségedre lehetnek.

1. A nullázás törvénye

Az agynak teljes nullázásra van szüksége. Ha hazatértél, és alig állsz már a lábadon, és csak tizennégyet végeztél el az aznapi huszonnyolc tervezett feladatból, ha csak ülsz és ülsz, üresen bámulva ki a fejedből, akkor ne hibáztasd magad a „hatékonyságod” miatt! Az emberi agy nem tudja folyamatosan végrehajtani a megbízásait, hiszen az agyunknak saját magával is kell foglalkozni. Rendbe kell tennie a dolgokat, helyére kell tennie az összes benne lévő darabot és információtöredéket. És ekkor az a jó, ha nem erőltetünk rá még egy halom külső információt. Az agy ezalatt „megtisztul”. Ez a nulla állapota. Gondoljunk arra, hogy még a legjobb talaj is terméketlenné válik, ha a hetedik évben sem pihentetjük, hanem újra termelésre fogjuk. Ez a folyamatos kényszerítés rabszolgává teszi agyunkat is, ami nyilvánvalóan árt a hosszú élettartamnak!

Egyszerű és olcsó! (kattints ide) mutatunk egy egyszerű és elronthatatlan receptet! Miért nem ismertem hamarabb ezt a receptet?

2. A hamis kedvesség törvénye

Úgy tűnik számunkra, hogy segítünk más emberek gondjainak megoldásában, de közben csak nehezítünk a helyzetükön. Amikor például elhívjuk, hogy alkoholba fojtsa a bánatát, akkor csak meghosszabbítjuk az agóniáját és pazaroljuk az idejét. Újra az alkoholhoz fog nyúlni, és mi részeges disznónak fogjuk tartani, ahelyett, hogy megkérdeznénk magunktól, vajon érdemes volt-e egyáltalán azt a „megoldást” felajánlani neki. Mindenkinek MAGÁNAK kell megoldania a problémáit. Azáltal lesz erősebb a problémamegoldó képessége, hogy minél több nehéz helyzetet old meg saját maga.

3. Az apró részletekhez való viszony törvénye

Ahogy egy személy az apró részletekhez viszonyul, nagyszerűen megmutatja, milyen ember valójában. Mert bár lehet valaki nagylelkű egyszer egy évben, ugyanakkor a hétköznapi apróságok megmutatják, milyen ember is valójában. Ezért ezek a kis dolgok többet nyomnak a latba, amikor megítélünk valakit.

4. Az előjelek törvénye

Vannak jelenségek és események, amelyeknek vannak bizonyos előjelei. Bár ezek egymagukban nem igazán láthatóak, azonban felettébb gyorsan képesek hatalmassá dagadni. Például egy, a mosogatóban hagyott csésze után gyorsan edényhalmok keletkeznek. Egy frissen festett kerítésen megjelenő feliratot hamarosan újabb és újabb követ, amíg a teljes kerítés tele lesz firkálva. Hogyan kell használni az előjelek törvényét? Minden nemkívánatos eseményt és jelenséget még csírájában fel kell ismerni, és még mielőtt kifejtené a hatását, meg kell szüntetni. Sokkal könnyebb megolvasztani egy hópehlyhet, mint megállítani egy hólavinát.

5. Inkább még nem, mint már nem…

Ez vonatkozik abszolút mindenre. Például, ha előadunk, fejezzük azt be inkább egy kicsit előbb, mintsem a hallgatók, a közönség elfáradnának. Goethe azt mondta: „Az unalmas ember titka abban rejlik, hogy mindent elmond.” Vagy vegyük a következő esetet: randi! Búcsúzzunk el mi egy kissé előbb, mint partnerünk. Vendégségből jobb mielőbb hazaindulni, nehogy te légy az utolsó vendég. Ne feledd: inkább még nem, mint már nem…

6. Az egy csónakban evezés törvénye

Két ló egyszerre 15 tonnát tud elhúzni. De mindegyikük külön-külön, mindössze 3 tonnát. Amikor csoportos munkához látsz, nem kevesebb, mint két embert végy be a csoportba, és az hatékony lesz. Ne feledjük: „Sok lúd disznót győz!”

7. A varázsszavak törvénye

Képzeld, létezik egy varázsszó! A „NEM”, és egyáltalán nem a „Tessék”. Sok problémát el lehet kerülni, ha megtanulsz nemet mondani. Ne tölts időt az üres kommunikációra „udvariasságból”. Ne adj kölcsön pénzt, ha nem akarod ezt megtenni. Sokkal jobb egyszerűen nemet mondani, mint szenvedni, hogy vajon visszaadják-e, vagy sem. Add azt, amit szívesen adsz, de ne adj kölcsönbe. Goethe azt mondta: „Ha el akarsz veszíteni egy barátodat, adj neki pénzt kölcsönbe.”

Egy érdekes jelenséget fedeztem fel. Amikor egy személy érvei elfogynak, az önbecsülés nő, és egyre többre tartja magát. Az emberek félnek nemet mondani. És tudod miért? Attól tartanak, hogy nem szeretik majd őket! Pedig meg kell érteni, nem lehetünk mindenkinek a kedvére. Tanuld meg, hogy hogyan hagyd figyelmen kívül azokat a negatív érzelmeket, amik más visszautasítása miatt törnek rád. Ha azonnal nemet mondasz, akkor könnyebb lesz ezt a véleményt megvédeni is. Tanulj meg hát nemet mondani!

8. Az ideális körülmények hamisságának törvénye

Soha nem lesz olyan, hogy ideális körülmények. Természetesen ostobaság azt kijelenteni, hogy nem léteznek kedvező helyzetek. Vagy (és ez még ritkább), hogy valaki rendelkezik azzal a bölcsességgel, hogy kihasználja ezeket. Részben azért, mert a lehetőségek többsége a megoldandó problémák leple alatt rejlik.

9. Az ajánlat törvénye

Egy személy, hívjuk Szabó úrnak, szerette volna régi motorkerékpárját újra, modernebbre cserélni. Szabó úr hirdetést tett közzé az újságban, hogy a motorkerékpárját eladja, mivel nem volt meg a teljes összeg, ami ahhoz kellett, hogy egy újat vásároljon.

Az eladásra kínált vén „csataló” valójában inkább ezer éves veterán volt, így nem meglepő, hogy a hirdetésre nem sok hívás érkezett, de a hét végén egy személy mégis megkereste. Szabó úr találkozott is vele, és az nagyon szerény árat ajánlott neki, mondván, hogy ez a motorkerékpár már csak alkatrésznek lesz jó. Szabó úr felháborodott, és azt mondta, hogy legalább a háromszorosát kéri érte. A vevő sóhajtott, és nyilvánvaló volt, hogy nem hajlandó többet fizetni a motorkerékpárért. Amikor menni készült, megadta Szabó úrnak a telefonszámát a következő szavakkal: „Ha megváltoztatná a döntését, hívjon fel ezen a számon!”

Szabó úr nem is gondolt arra, hogy megváltoztassa véleményét az ezer éves „csatalóval” kapcsolatban, így nem is ragadott kagylót. Az ügyfél viszont néhány nap múlva ismét felhívta, és ismét a korábbi összeget ajánlotta fel, de Szabó úr visszautasította. Egy héttel később, amikor Szabó úr késő este elhagyta az irodát, sokáig járt fel s alá, nem emlékezett arra, hogy hová is tette le a kerékpárt, amíg végül rájött, hogy ellopták.

Ajánlatokat nem ok nélkül tesznek. A sors viszont sokszor másképp vélekedik, mint mi.

10. Az egyszer megállapítottak törvénye

Amit egyszer megcsináltak, az kiválóan működik!

11. A kompenzáció törvénye

Nem lehet minden(ki) teljesen tökéletes! El tudod képzelni? … Feleség: szépség, manikűr, frizura, otthon ízletesebbnél ízletesebb torták, a találékonyság és a szenvedély embere; a gyerekekre figyelmet fordít; zseniálisan énekel, zongorán játszva szórakoztatja a vendégeket; kicsattanóan egészséges, pirospozsgás; érző, selymes jellemű, állandóan mosolyog, ragyogó költő, sikeres üzletasszony, tökéletes barát…

Nem lehet minden(ki) teljesen tökéletes: például Napóleon félt a macskáktól, Csajkovszkij papírt evett és naponta tízszer sírt, Szuvorov gyakran úgy tett, mintha bolond lenne, Schiller rothadt almákat helyezett az asztalra, hogy azzal csalogassa oda a múzsákat, és Bach például egy parókát dobott az orgonistához, amikor az hamisan játszott.

Ha egy ember jelentős sikert ért el valamiben, akkor valami másban általában kevésbé jó. De az ember értékét nem a bűneinek a hiánya, hanem az erényeinek a megléte határozza meg.

12. A befolyás törvénye

A környezet nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyenné válik egy személy. Az orvostudományban van egy fogalom: a reakció sebessége. Nyilvánvaló, hogy valaki vékonyabb, valaki kövérebb. De még az is, akire azt állítjuk, hogy kövér, lehet tetszetős, vagy jóképű, de lehet olyan visszataszító is, akitől inkább menekülnénk. Ugyanazzal a genetikai térképpel, tegyük hozzá. Ezt a reakciót normának nevezik. Még akkor is, ha az ember nem egy szupersztár jellem, akkor is rendelkezik bizonyos tartalékkal az alapvető reakciós normákra. Az egyik környezetben ez fejlődik (még ha viszonylagosan is), a másikban pedig inkább visszafejlődik. A környezet, ha nem is mindent, de sokat befolyásol. Olyanokhoz leszünk hasonlatosak, akik közel állnak hozzánk, és általában sokkal kevésbé alakítjuk mi a körülöttünk lévő embereket.

13. A kereszt törvénye

Mindenkinek megvan a maga keresztje, ami szigorúan az adott egyén hátához illik.

14. A tehetséghez való ellentétes reakció törvénye

A tehetséges emberek mindig végletesen ellentétes reakciókat váltanak ki: örömöt vagy gyűlöletet. Nem lehetünk velük közömbösek. Nem vagyunk képesek őket figyelmen kívül hagyni, semmibe venni. Nem lehet elfelejteni őket. Emlékeznek rájuk, szeretik őket, gyűlölik őket, gondolnak rájuk, irigykedve tekintenek rájuk. Ezért ha tehetséges vagy, akkor ne várj mindent egyszerre. Az ellenségek pedig már csak azért is lesznek, mert nem mindenkinek jutott tehetség.

15. „Nem a te embereid” törvénye

Aki nem a te embered, az úgy is el fog hagyni, bármit teszel.

16. A közös emlékek törvénye

A legtöbb ember a közös emlékekhez olyan eseményeket társít, melyeket egymással együtt éltek meg, szeretetben és nyugodt körülmények között. Ilyen módon az emlékezetbe kerülés is összeköti az embereket. Szeretnél szeretettel emlékezni valakire? Csinálj vele valami szeretetteljes dolgot közösen.

17. A közelállókhoz kötődő gondolatok törvénye

Az a személy, aki közel áll hozzánk, arra készteti az emlékezetünket, hogy rá gondoljunk, még akkor is, ha számunkra nem is igazán érdekes. Ez a veszélye az értéktelen emberek közelségének.

18. A veszteségek elkerülhetetlenségének törvénye

Mindenki, aki valamit is csinál, követ el hibákat. Ezért a veszteség elkerülhetetlen. Igen, a veszteségek elkerülhetetlenek, hölgyeim, uraim! Ennek ismeretében nem szabad túlságosan elkeseredni. Ugyan sok mindenre, de nem mindenre van befolyásunk. A világegyetemnek általános törvényei vannak. Nem lehetünk tökéletesek, és cselekedeteink sem. Nyugodjunk bele a veszteségek elkerülhetetlenségébe. Sajnálkozni persze lehet miattuk.

19. A felek törvénye

Bármely kép a világról és minden dolog szimbolikusan felosztható felekre, amelyek egymást kölcsönösen kiegészítik. A feleket lehet kezdetinek és véglegesnek nevezni. A kezdeti félre lehetséges valamiféle hatás, és ha ez megvalósul, akkor az utolsó fél „önállóan” képes megvalósulni. Ebben van a helyzet kezelésének a lényege. Beállíthatjuk a kezdeti felet úgy, hogy megkapjuk a kívánt végeredményt.

Annak érdekében, hogy ezt megértsük, íme, egy példa. Valószínűleg te is kerested a megoldást arra, hogy miért lehetséges az, hogy vannak olyan emberek, akikre az őket körülvevők elragadtatással és imádattal tekintenek. Valahogy úgy képesek viselkedni, hogy nem lehet nem szeretni őket. Ha beszédet akarnak tartani, akkor az egész megjelenésük olyan „készen állok a tapsra” jellegű, és valóban az emberek elkezdenek tapsolni, beteljesítve a második felet. Úgy néznek ki, mintha ezen imádás reakciójára várnának, és az emberek először érdeklődve tekintenek rá, majd már szeretetteljesen. Pedig a recept egyszerű: csak állítsuk be a helyes kiindulási felet, és a siker garantált.

20. A jó cselekedetek törvénye

Ha valaki helyesen cselekszik, akkor az élete minden nap jobb és jobb lesz.