Alapvajkrém (mindenhez felhasználható) – Készen vett tortához, tortalapokhoz!

Ebből az alapkrémből megfelelő ízesítő anyagokkal a krémek egész skáláját készíthetjük el. A piskótákat megkenhetjük és be is vonhatjuk velük, így a szeretteinket különleges, házias süteményekkel lephetjük meg.

Alapvajkrém (mindenhez felhasználható)

Fél kiló cukrot két deci vízzel főni teszünk és a habot állandóan leszedve, az edény oldalát több ízben összemosva lágy sűrűségre fűzzük. Ha a kellő sűrűséget elértük, tehát a belemártott főzőkanál nyeléről levett cukorból nagyon lágy golyót tudunk formálni, azonnal elvesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük. Most fél kiló vajat habüstben habverővel nagyon habosra kikavarunk, és a kihűlt cukrot nagyon vékony sugárban folytonos keverés közben belecsurgatjuk a kikavart vajba. Minél tovább keverjük a habverővel, a krémbe annál több levegőt viszünk bele, tehát annál könnyebb lesz.

Krémek alapvajkrémből

Csokoládékrém: Negyvenöt deka alapvajkrémhez hozzákeverünk két evőkanál kakaót és negyed csomag vaníliás cukrot.

Diókrém: Harminc deka vajkrémhez hozzákeverünk öt deka finomra darált diót és egy kávéskanálnyi rumot vagy három csepp rumesszenciát.

Mokkakrém: Negyed kiló alapvajkrémhez hozzákeverünk két kanál Ness-kávét.

Mogyorókrém: Négy deka mogyorót szép világossárgára pirítunk. A héját előbb egy zacskóban, majd rostán ledörzsöljük, azután a mogyorót megdaráljuk. Negyed csomag vaníliás cukorral együtt belekeverjük harmincöt deka alapvajkrémbe.

Narancskrém: Negyven deka egyszerű vajkrémet elkeverünk egy narancs és egy citrom levével. Hozzákeverünk egy kávéskanál narancsszeszt és három deka megdarált, cukrozott narancshéjat.

Eper- vagy málnakrém: Harminc deka alapvajkrémet elkeverünk öt deka megmosott, szitán áttört eperrel, illetve málnával és egy kávéskanál citromlével.

Mandulakrém: Harminc deka vajkrémet elkeverünk öt deka hámozott, darált mandulával, amelyhez hét-nyolc szem keserű mandulát (szilvamagot) is keverhetünk.

Cseresznyekrém: Harminc deka alapvajkrémbe belekeverünk öt deka kimagozott, szitán áttört cseresznyét és egy kávéskanál citromlevet.

Meggykrém: Harminc deka vajkrémet összekeverünk öt deka kimagozott. szitán áttört friss meggyel. Ez a krém, valamint a többi gyümölcskrém nyers gyümölcs helyett gondosan megtisztított, teljesen szagtalan húsdarálón átdarált dzsemből is készíthető.

Puncskrém: Negyven deka vajkrémbe belekeverünk öt csepp rumesszenciát.

Gesztenyekrém: A vajkrémet és a cukrozott gesztenyepürét egyenlő arányban összekeverjük, és ízlés szerinti rummal (esetleg néhány csepp rumesszenciával) és kevés vaníliás cukorral ízesítjük.

Citromkrém: Negyven deka alapvajkrémet elkeverünk egy citrom levével és lereszelt héjával. Ezeknél a krémeknél nagyon fontos, hogy a krémet az ízesítőanyagokkal habverő segítségével nagyon jól és nagyon habosra elkeverjük.

Fondantos vajkrém

Ha van kész fehér fondantunk, akkor nagyon jó vajkrémet készíthetünk úgy is, hogy a habosra kikavart vajba lassanként ugyanolyan súlyú fondantot keverünk bele. Fontos, hogy a fondant meglehetősen puha legyen. A jó keverés itt még fontosabb, mint az alapvajkrémnél, mert csak a jól kikavart krém lesz sima és könnyű. Ajánlatos a keverést tiszta fakanállal kezdeni és habverővel befejezni. A Fondános vajkrémből az összes krémek ugyanúgy elkészíthetők, mint az alapvajkrémből.
217