Az ember, akinek Regős Bendegúzt köszönhetjük

Az Indul a bakterház Regős Bendegúza hét évvel ezelőtt hagyott itt bennünket. Olvasztó Imrének hívták azt a szőke kisfiút, aki Regős Bendegúzként elrabolta a szívünket. Nehéz gyermekkora volt, szüleit nem ismerte, intézetben nevelkedett. Azt sem tudta, hány testvére van, s vajon őket hova sodorta az élet. Egy idős hölgy fogadta örökbe 3 éves korában. Szentlőrinckátán éltek. Negyedik osztályos volt, amikor az iskolaigazgató hívatta, hogy közölje, Budapesten egy filmforgatáshoz pont olyan gyereket keresnek, mint Ő. Mihályfi Sándornak, a film rendezőjének azonnal elnyerte a tetszését a talpraesett, szókimondó, csibész Imre. A filmet 1979 nyarán forgatták. Olvasztó Imre imádott Haumann Péterrel forgatni, a kedvenc jelenete az volt, amikor a Patásnak megdöglött a lova. A nagyszerű színész improvizációja olyan sikert aratott a stáb tagjai körében, hogy a jelenetet újra kellett venni, mert az operatőr annyira nevetett, hogy nem tudta rögzíteni a látottakat.

A filmet Szalkszentmártonban és Ócsán, a falumúzeumban forgatták. Egy másik emlékezetes forgatási jelenetben Imre a fagyott szilvásgombóccal véletlenül a szemén találta el a baktert alakító Koltai Róbertet. A szerepben önmagát formálta meg, őt is sok sérelem érte kisgyermekként. Később így nyilatkozott erről:

„Nem olyan rossz gyerek a Bendegúz, csak komiszul bánnak vele, és ezt visszaadja, ahogy tudja, mint Ludas Matyi.”

Az általános iskola elvégzése után egy barátjával vízvezeték-szerelőnek tanult, de soha nem dolgozott a szakmájában. A filmért 20 ezer forint gázsit kapott, de mivel akkor még kiskorú volt, az összeget egy takarékkönyvbe tették, amit 18 éves korában vehetett fel. Akkor azonban a pénz már csak a felét érte. Az Ábel a rengetegben című filmben is szerették volna foglalkoztatni, de a forgatás ideje annyira elhúzódott, hogy idő közben kinőtte a szerepet. Később még feltűnt 1-1 filmben, majd a katonaság után feleségül vette Csillát, akitől gyermekei is születtek.

Olvasztó Imre grafikus, filmnyomó, és szitanyomó lett. Házassága megromlott, elvált, majd újranősült. Ebből a házasságából született legkisebb fia, akit rajongásig imádott. Sajnos ez sem volt elég visszatartó erő számára. 2013 július 13.-án magánéleti válsága miatt önkezével véget vetett életének. Csomád, és Fót között, az erdőben akasztotta föl magát. 46 éves volt. Később barátai elmondták, hogy halála előtt felhívta őket, s utólag úgy emlékeztek a beszélgetésre, mintha Imre búcsúzna, de ezt nem mondta ki…

Urnasírja a Megyeri temetőben van, temetésén csak a legszűkebb családja volt jelen. Egy korábbi nyilatkozatában említette az Indul a bakterház kapcsán: „Boldoggá tesz, hogyha meghalok egyszer, az unokáim akkor is fognak még látni engem.”

Indul a bakterház

Indul a bakterházAz Indul a bakterház 1979-ben készített, 1980-ban bemutatott magyar vígjáték, melyet Mihályfy Sándor rendezett, és amely Rideg Sándor azonos című regénye alapján készült.Bendegúz Olvasztó ImreA Bakter Koltai RóbertA Banya, a Bakter anyósa Horváth TeriA Patás Haumann PéterKonc bácsi Bánhidi LászlóBuga Jóska Csákányi LászlóCsámpás Rozi Pécsi IldikóAnya Molnár PiroskaSuszter Zách JánosPiócás ember Szilágyi IstvánMarhakereskedő Gyulai Károly

Közzétette: Hungarians – 2018. november 18., vasárnap

Nyugodj békében, Olvasztó Imre!