Beálltam én is a kenyérsütők táborába, ilyen lett elsőre

Egy békebeli házi kenyér receptjét osztjuk meg az alábbiakban, amihez nem szükséges, hogy kemencénk legyen, bár a végeredményt tekintve nehéz lenne megkülönböztetni ezt a kenyeret a pékek által kemencében sült társaitól. A héja ropogós, és a belseje napokig friss és puha marad. Egészséges, hiszen nincs dúsítva semmilyen nagyüzemi anyaggal, vagy ízfokozóval. A hozzávalókon kívül mindössze egy jénai tálra lesz szükségünk az elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1/3 élesztő (50 grammos),
  • 1 teáskanálnyi só,
  • 1 kávéskanálnyi cukor,
  • 1 evőkanál étolaj,
  • 3 dl víz

Elkészítés:

Szórjuk a lisztet egy nagyobb tálba. A közepébe alakítsunk ki egy kis fészket. Ebbe öntsünk 1 deci langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt a cukorral. Kevés liszttel szórjuk meg, és várjunk, amíg az élesztő felfut. Ezután tegyük a tésztánkhoz az olajat, 2 dl langyos vizet, és a sót. (Ha keménynek érezzük, mehet bele még egy kevés víz.)

Gyúrjuk össze alaposan! Tegyük deszkára, és várjunk, amíg a tésztánk a duplájára kel. Ezután a lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és cipót készítünk belőle.

A jénai alját kenjük ki kevés vajjal, tegyük bele a tésztát, és pihentessük még negyed órán keresztül. Utána vágjuk be két helyen a cipót, és egy ecset segítségével kenjük át vízzel. A jénai tetejét is vizezzük be, mert így gőz keletkezik, és abban sül majd a kenyerünk. 200 fokon, fedő alatt süssük húsz percig, ezután vegyük le a jénai tetejét, és további 20 percig süssük a kenyeret, amíg szép aranybarna színe lesz. Sütés után a tálból borítsuk ki, és ismét kenjük meg vízzel.

Jó étvágyat!