Hogyan könnyíthetünk anyagi terheinken családalapítás előtt?

A gyerekvállalás életünk talán legnagyobb döntése, ami alapvető változásokat hoz a mindennapjainkba. Bár arról talán ritkán beszélünk, a családalapítás bizony anyagilag is roppant megterhelő. Ha nem figyelünk és nem vagyunk tudatosak, bizony könnyen pénzügyi nehézségekkel kerülhetünk szembe. Érdemes tehát megfogadni az alábbi tanácsokat!

Pénzügyi helyzet felmérése

Hogy tudjuk, milyen anyagi helyzetet teremt majd a csöppség érkezése, először is azzal kell tisztában lennünk, hogy miként állunk jelenleg. Van-e félretett pénzünk, amit felhasználhatunk, ha úgy hozná a szükség? Esetleg épp ellenkezőleg: olyan adósságaink vannak, amiket mindenképp jó lenne rendezni a gyerekvállalás előtt? Ezeket a kérdéseket feltétlenül tegyük fel magunknak és igyekezzünk rájuk őszintén, önámítás nélkül válaszolni.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a kiadásaink már a gyermek érkezése előtt meg fognak ugrani. Nem kérdés, egy bébi fogadására bizony alaposan fel kell készülni. A tudatosság kulcsfontosságú: semmi értelme felvásárolni egy bababolt teljes árukészletét, mert a holmik nagy részére soha nem lesz szükségünk. Ehelyett inkább kérjünk tanácsot a védőnőtől, gyerekes barátoktól és ismerősöktől. Az is lehet, hogy nem kell minden szükséges dolgot megvennünk, hiszen akár kölcsön is kérhetjük őket.

Költségvetés készítése

Most, hogy már tisztában vagyunk a pénzügyi helyzetünkkel, ideje nekilátni a családi költségvetés megalkotásának. Igen sokféle tényezőt kell majd figyelembe vennünk. Például azt, hogy a rezsiszámlánk alighanem megugrik, miután hazakerül a baba, mert többet kell majd fűtenünk/hűtenünk, sokat megy majd a mosógép és a mosogatógép. A korábbi rezsikiadásainkat tehát csak kiindulásnak használjuk és kalkuláljunk magasabb összegekkel.

Azt igen nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora összegre lesz majd szükség  a babavárás idejére, illetve a gyerekágyas időkre. Sok múlik azon, hogy honnan szerezzük majd be a felszerelést: mindent újonnan veszünk, esetleg használtan, vagy rokonok, ismerősök a holmik nagy részét ingyen a rendelkezésünkre bocsátják. Ezzel együtt a pelenka, a bébiétel (ha szükséges), a kenőcsök és persze a játékok mindenképp extra kiadást okoznak majd.

A költségvetés talán legfontosabb eleme, hogy a bevételünk óhatatlanul megcsappan majd hosszabb-rövidebb időre. Egy kereset kiesik pár hónapra vagy akár több évre, ami alapvetően kihat a családi büdzsére. A tervezés során vegyük figyelembe, hogy ezt a helyzetet is meg kell oldanunk. Ehhez persze állami segítséget is kapunk a csed, a gyed és a gyes formájában.

A csed, azaz csecsemőgondozási díj 168 napig elérhető a gyermek születésétől vagy az azt megelőző 28. naptól. Összege a korábbi keresetünktől függ, így messze ez a legnagyobb mértékű támogatás. A csed után gyedre leszünk jogosultak: a gyermekgondozási díj a gyermek 2 éves koráig jár. Ennek összege maximalizált: nem lehet magasabb, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a. Végül a gyermekgondozást segítő ellátás, azaz a gyes következhet. Az összeg itt előre meghatározott: 28 500 Ft, melyből 10% nyugdíjjárulékot vonnak le.

Tartalékképzés vagy hitelfelvétel

A fentiekből is látható, hogy a gyerekvállalás jelentős anyagi átrendeződést jelent az életünkben. Könnyen lehet, hogy a korábban megszokott életszínvonalunk nem lesz fenntartható – hacsak nem készülünk fel időben az új helyzetre. Ennek legjobb módja, ha komoly tartalékot képzünk a gyerekvállalás előtti években, hónapokban. Ha minden hónapban csak néhány tízezer forintot tudunk félretenni, már az is nagy segítség lesz a családos lét elején.

Erre persze nincs feltétlenül lehetőségünk, ilyenkor pedig valamilyen hitel jöhet szóba – főleg, ha a gyerekvállalás egyben lakáscserével, költözéssel is jár. A piaci hitelek között is találunk remek feltételekkel felvehető kölcsönöket, de semmiképp ne hagyjuk ki a számításból a CSOK Plusz hitelt sem.

Az államilag támogatott kölcsön keretében 50 milliós összegű lakáshitelhez is juthatunk, méghozzá igen kedvező, maximum 3%-os kamatozással. Amennyiben pedig további gyermekeink születnének, 10-10 millió forintot elengednek a tartozásból. Lényeges feltétel azonban, hogy a CSOK Plusz hitelt csak lakásvásárlásra fordíthatjuk, és kizárólag a vállalt gyermekekre érvényes, a meglévőkre nem.

Kerüljük a stresszt előre tervezéssel!

A gyerekvállalás önmagában is stresszes időszak az életünkben. Ilyenkor biztosan nem hiányzik, hogy még az anyagiak miatt is fájjon a fejünk. Előre tervezéssel, tudatos készülődéssel elkerülhetjük, hogy kellemetlen meglepetések érjenek minket, és nyugodtan készülődhetünk életünk legnagyobb kalandjára. Mindenképp készítsünk tehát költségvetést, vessünk számot a várható kiadásokról, és nézzünk utána a hitellehetőségeinknek.

A CSOK Plusz mellett akár a szabad felhasználású hitelek is szóba jöhetnek, amiből a babakelengyét vagy a kocsi lecserélését is megoldhatjuk. És akkor a Babaváró hitelről vagy a Falusi CSOK-ról még nem is beszéltünk. Ezek mind-mind remek alternatívák, de csak akkor, ha alaposan megismertük a feltételeket és a kockázatokat.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.