Bőrcipő, bőrből készült táska, bőrkanapé? Tegyük rendbe őket!

Manapság már sajnos egyik használati tárgyunk sem olyan tartós, mint régen. Ezek a mindennapi tárgyaink nap, nap után tudatják tulajdonosukkal: ma már semmi sem tart ötökké, és ezzel jobb megbékélni. A legtöbb, amit tehetünk ez ügyben az az, hogy odafigyeléssel megpróbáljuk élettartamukat a lehető legtovább kitolni, hogy kedvenceink még sokáig örömet okozhassanak nekünk.

A bőrcipők, bőrből készült táskák, bőrkanapék bőr bevonata sajnos váratlanul és akaratlanul is megsérülhet, még akkor is, ha nagyon vigyázunk, vigyáztunk rá. Nem az a borzasztó, ha észrevetted, hogy mindennapi kedvenced egy kis sérülést szenvedett. Az az aggasztó, ha ezt nem tudod magad kijavítani!

De most adunk neked pár tanácsot, amikkel helyreállíthatod a sérült bőrt legyen szó akár cipőről, akár bútorról. Ezeket jól jegyezd meg, ugyanis előfordulhat, hogy amikor jobban szemügyre veszed, mondjuk a bőrcsizmádat, az idő vasfogának kérlelhetetlen nyomait fedezed fel rajta.

Sérülések a bőrcipő felszínén

Mit tehetünk akkor, ha nem csak egy pici karcolást látunk a bőrcipőnkön, hanem azt, hogy felfeslett rajta a bőr? Egy kis pillanatragasztó vagy körömlakk segítségével könnyen leküzdhetjük ezt a problémát.

Hogyan tüntessük el a felfeslést a bőrcipőnkről?

 • Egy fogpiszkálóra, vagy gyufaszálra kenjünk egy kevés pillanatragasztót vagy lakkot.
 • Vigyük fel a megsérült rész belsejére a pillanatragasztót, ill. lakkot.
 • Egy törlőkendő, vagy szövetdarab segítségével nyomjuk le a felhasadt részt, 3-4 percig tartsuk lenyomva, amíg a felszakadt bőr megfelelően visszaragad.
 • Amennyiben a karcolás még látható, töltsük ki azt pillanatragasztóval. Annak megszáradása után az érintett részre vigyünk fel több rétegben a cipő színének megfelelő festéket. Kész is vagyunk, nyoma sincs a sérülésnek!

Hogyan tüntessük el a karcokat viasz segítségével?

 • A mély karcokat könnyedén megszüntethetjük bőrcipőnkön viasz vagy paraffin segítségével.
 • Melegítsük fel a viaszt vagy paraffint és óvatosan töltsük ki vele a sárült részt.
 • Miután a viasz megkeménykedett, jól törölgessük meg a problémás területet flanelből készült kendővel, majd bőrápoló krémmel.

Sajnos a bőrrel bevont bútorok nagyon gyakran megsérülnek. Ezek eltüntetése hasonló a cipőknél említettekhez, de jelen esetben van pár apró trükk is!

Hogyan tüntethetjük el a karcokat bőrből készült bútorokról?

 • Az érintett területet és annak környékét kenjük be olívaolajjal. Fontos, hogy körkörös mozdulatokkal csináljuk, továbbá finoman és fokozatosan.
 • Várjuk meg, míg az olaj teljesen felszívódik és megszárad.
 • Amennyiben a karc még mindig nem szűnt meg, alkalmazhatjuk a következő trükköt. Először a sérült részt kenjük be olívaolajjal, majd egy pamutkendőt nedvesítsünk meg és helyezzük rá a sérült bőrrészre.
 • A pamutkendőre helyezzük rá a felforrósított vasalót, annak hője segít, hogy az olaj még mélyebben behatoljon a bőrbe és így „gyógyítsa meg” a sérült részt.
 • Hogy a sérült részt teljesen eltüntessük, kenjük azt be a megfelelő színárnyalatú cipőápoló krémmel, utána előbb vattával dörzsöljük át, majd a felesleget egy szivaccsal távolítsuk el.

Hogyan tüntethetjük el a karcokat a lakkcipőről?

 • Oldjunk fel puha szappant meleg vízben, majd törölgessük be ezt a folyadékot a lakkcipő érintett részére.
 • Ezután töröljük szárazra és szárítsuk meg a cipőt.
 • A karcba kenjünk színben megfelelő körömlakkot. Egy réteg elég lesz.

A lakkcipő nagyon puha, ezért nagyon könnyen kirepedezhet a felülete. Hogy megelőzzük a nagyobb bajt, megfelelő módon kell ápolni. Soha se használj lakkcipő tisztításához durva sörtéjű kefét, és ugyancsak tilos a lakkcipőt szélsőségesen hideg vagy meleg hőmérsékletnek kitenni.

Ha a lábbeli nedves, amint lehet, töröljük le róla a nedvességet egy száraz kendővel. Ugyancsak ajánlott a lakkcipőt hetenként egyszer áttörölni vazelines vagy glicerines szivaccsal. Ez megakadályozza, hogy megrepedezzen, megkarcolódjon a bőr.

Kis ügyességgel bőrből készült tárgyaink újjászületnek, mi ez, ha nem művészet?! Adj hasznos tanácsokat barátaidnak, ismerőseidnek, biztosan hálásak lesznek érte!