Egy édesanya posztja, ami az egész Facebook-ot lázba hozta!

A szerző, aki egy tizenéves lány anyja, úgy döntött, hogy „pontot tesz az i-re”, azaz hogy előzetesen felvázolja álláspontját a lánya számára annak felnőtté válása és önálló életével kapcsolatban. Érdemes elolvasni.

1. 3 év múlva megvan az esélye, hogy ki foglak rúgni a házból. Félelmetesnek hangzik, ugye? De mégiscsak így lehet. 18 évesen két lehetőség közül választhatsz:

Egyetemre jelentkezel, ez esetben támogatlak téged, amíg elvégzed, illetve amíg munkát találsz. Vagy teszel magasról az egyetemre (én soha nem hibáztatlak majd ezért a döntésedért), és elkezdesz dolgozni. És a saját igényeidet te magad elégíted ki. Nem fogok 18 évesnél idősebb, de tanulni sem hajlandó lányt eltartani, mert szerintem ez nem helyes. Még 3 éved van, hogy válassz…

Igen, már elgondolkoztunk a lakásfelújításon is. A szobád lesz a mi hálószobánk.

2. Szép vagy. Gyönyörű vagy. Nagyon okos is vagy. Sokkal jobb, mint én. Csodálatos vagy. 15 éve ismerlek téged, és sokkal jobb vagy, mint azt el tudtam volna képzelni a legvadabb álmaimban. Ha valaki ezt nem érti, ez az ő problémája. Hát, meg egy kicsit apádé is, de ő villámgyorsan képes leszaladni a lépcsőn, így én egyáltalán nem aggódom.

3. Nem vagyok példa a számodra. Te teljesen más vagy, egy valódi egyéniség, nem kell szeretned azt, amit én szeretek, minden jogod megvan arra, hogy semmibe vegyed a tekintélyemet, és magasról tégy az én értékrendemre. De ezzel kapcsolatban egy apróság: ha te hozol döntést, a felelősség ezért csak a téged terhel majd.

4. Te szabad vagy. Nem várok tőled semmit. Dolgozhatsz gondnokként, manikűrösként, lakatosként, esztergályosként, lehet belőled háziasszony, üzleti elemző, irodai vezető, vagy pénztáros a Tescoban. Nem tartom helyesnek, hogy belefolyjak a pályaválasztásodba. Ugyanakkor ne felejtsd el újra elolvasni az első pontot.

5. Nem tartozol nekem semmivel. Amit adtam neked, azt nem azért tettem, hogy adósommá válj. Nem várok egy pohár vizet sem tőled, nem várom el, hogy a gondtalan öregséget hozzad el számomra, nem álmodok arról sem, hogy állandóan rám figyelj. Neked jogod van választani, hogy mi a fontos és az értékes a számodra. Vagy csak sodródjunk az árral. Ez a te életed és a te választásod.

6. Van otthonod. Bármi legyen is az életedben, ott leszek, ha szükséged lesz rá. Támogatlak és sajnállak, együtt érzek veled és megpróbálok segíteni, ha kéred. De kérés nélkül nem fogok beavatkozni a dolgaidba.

7. Nekem is megvan a saját életem. Nem vagyok köteles segíteni sípszóra, eldobni mindent, ami éppen a kezem ügyében van, hogy éppen a te komfortodat növeljem. Meg TUDOM tenni, de NEM VAGYOK KÖTELES.

8. Neked is megvan a saját életed. Hogy kivel akarsz összeházasodni, hány gyermeket szeretnél, leszbikus leszel, felőlem csatlakozhatsz bármelyik párthoz vagy szervezethez, erről kizárólag te magad döntesz. A véleményem, a politikai meggyőződésem, az életről alkotott képem nyilván semmilyen módon nem befolyásolhat téged. Tedd azt, amit a szíved, a lelkiismereted és az önös érdekeid kívánnak. Ettől nem veszítesz el engem, te továbbra is a lányom leszel, nem leszel persona non grata.

9. Senki sem szándékozik neked bajt vagy kárt okozni. Ezt nem könnyű megérteni, de attól még igaz: mindenki csak önmagára gondol. És én is. Igen. Bármely személy bármilyen körülmények között úgy viselkedik, ahogyan azt helyesnek tartja. Senki (mentálisan egészséges) tudatosan nem rombolja az életét. Minden ember úgy viselkedik, ahogy az az ő szemszögéből nézve számára a legkedvezőbb legyen. Ilyen egyszerű. Csak a világról alkotott képeid nem egyeznek ezzel.

10. A világ tisztességtelen. Ahogyan nincsenek garantált módszerek a sikerre, úgy nem léteznek bizonyított módszerek a kudarc elkerülésére sem. Nem te irányítod ezt a világot. Van, hogy mindent helyesen teszel, mégis csúfos fiaskó lesz a végeredmény. Máskor meg hibát hibára halmozol, és mégis te aratod le a babérokat. Az egyetlen dolog, ami miatt aggódnod kell, az a becsületesség. Ne hazudj magadnak. Tanuljad meg, hogy hogyan értsd meg magadat. Légy tisztában az igazi szükségleteiddel és az érzéseiddel. És mindig arra gondolj, hogyan lenne számodra a legmegfelelőbb.

11. Ami neked „jó”, az majdnem mindig azt jelenti, hogy valakinek „rossz”. Valaki helyét el fogod venni az egyetemen vagy a Tesco pénztárában. Találkozni fogsz valakivel, akibe más szerelmes, vagy csak elfoglalod más kedvenc helyét a moziban. De ne aggódj. Ami neked „rossz”, az még mindig lehet más valakinek „jó””, így kvittek vagytok.

12. 100%-ban kizárólag magadban hihetsz. Nem, még bennem sem. Még én is képes vagyok a fejedre nőni. Akaratlanul is megtörténik, hogy nem mondasz el valamit, rejtegetsz, titkolsz előlem valamit. Tudom jól, hiszen én is ezt teszem. Nekem is van egy anyám. Csak te ismered magad tökéletesen. Csak te tudod, mire vagy képes.

13. Ne ruházd át másra a felelősséget! Az életedért, azután, hogy elmúltál 18 éves, már te vagy a felelős. És nincs semmiféle „butaliba” meg „gazfickó” Szülj gyermekeket, ha tudod, neveld fel őket egyedül. Vágj bele a munkába, ha kollégák nélkül maradsz. Emigrálj, ha egy külföldi országban szabadon és egyedül akarsz élni. EGYEDÜL. Ha szerencsés vagy, lesznek ott segítőid, rokonok, barátok. Ez esetben könnyebb lesz számodra. De ők nem jelennek meg szükségszerűen az életedben. Ezzel ne is számolj!

14. Gondolkozz előre. Minden tettünknek következménye van. Talán nem látsz mindent előre, ennek ellenére próbálj meg a lehető legjobban előre gondolkozni. Minél jobban elképzeled a számba vehető lehetőségeket, annál megfontoltabban tudsz cselekedni.

15. Ne hallgass rám! 14 pontot pötyögtem be eddig, ami véleményem szerint jobbá teszi az életedet, jobbá, mint az enyém. De te nem én vagy (és ez egyébként külön pont volt). Ne hasonlítsad magad össze velem. Ne keress egyenlőségeket. Menj és élj! Nem csak azért szültelek, hogy legyen egy lányom. Olyan embert akartam a világba hozni, aki a saját életét éli. Menj és éld a saját életedet!

15a. Csak akkor ne panaszkodj.

15b. És ne kapcsold ki a telefonodat. Aggódom.