Csak a sütőforma aljába szórom az epret, ráöntöm a tésztát és megsütöm! A világ legfinomabb süteménye!

Éppen az eperszezon közepén vagyunk, de ez annyira nem is fontos, mert ez a finomság sokféle gyümölccsel (beleértve a bogyósgyümölcsöket is) elkészíthető. meggy, cseresznye, szilva, barack, sárgabarack, alma sorolhatnánk a végtelenségig…

Francia pirog

Lehetetlen leírni egy szóval, hiszen ez tulajdonképpen a pirog és a torta között van valahol, se egyik, se másik, de nagyon finom! Franciául clafoutis (ejtsd klafuti) a neve, de ennél fontosabb, hogy a családom egyenesen megőrül érte. Nem is csoda, hiszen ez a sütemény egy különleges ízvilággal és érdekes textúrával rendelkezik: egyszerre tömör, ugyanakkor nem porózus, és tökéletesen megőrzi bogyók, gyümölcsök aromáját!

A hozzávalók:

  • 0,5 kg eper
  • 100 gramm liszt
  • 60 gramm cukor
  • 10 gramm só
  • 200 ml tej
  • 4 tojás
  • 50 gramm vaj

Elkészítése:

1. Egy nem túl nagy tálba öntsük bele a lisztet, a cukrot és egy csipet sót.

2. Kissé keverjük össze, majd öntsük rá a tejet.

3. Adjuk hozzá a négy tojást, majd mixerrel alaposan keverjük össze.

4. A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a keverékhez.

5. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, eper esetén csumázzuk le.

6. Amennyiben tortasütőt használunk, vajazzuk ki, ha viszont hagyományos tepsiben sütnénk, az aljára tegyünk sütőpapírt, majd ezután vajazzuk ki. A sütőforma aljába szórjuk a gyümölcsöt.

7. Ezután óvatosan öntsük rá a masszát.

8. Süssük a finomságot 15-20 percig 200 fokos hőmérsékletre beállított sütőben. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük a tortát további 30-40 percig.

És te milyen desszertet kínálsz a teázásokkor? Mindenképpen írd meg nekünk a tapasztalataidat, észrevételeidet a kommentrovatban!