Egy kis történelem: honnan jött a szabadulószobák ötlete?

egy kis történelem

Egyre több, egyre kreatívabb és egyre élethűbb szabadulószobás helyek vannak ma már a világ számos pontján. Az igény pedig egyre csak növekszik és nem véletlen. Amellett, hogy izgalmas és szórakoztató, bizonyos készségeket, a gondolkodást és logikát is fejleszti, a szabadulás okozta sikerélmény pedig növeli a boldogsághormonok mennyiségét a szervezetben. Cikkünkben most azonban nem a jelenleg üzemelő helyekről fogunk beszélni, hanem jó nagyot ugrunk az időben, egészen a legelső szabadulószobáig.

Honnan ered az ötlet?

A szabadulószobák ötlete először az 1990-es években, videójátékok formájában jelent meg. Ilyen játékok a mai napig léteznek és a fejlesztésüknek köszönhetően már kiváló minőségben, kiváló grafikákkal érhetők el, amelyek izgalmassá teszik. Ezekkel egy időben pedig olyan filmek is megjelentek, amelyekben a főszereplők szabadulása a fő eseményvonal.

Azonban mint minden más, úgy a szabadulás is sokkal élvezetesebb a valóságban. Egy japán férfi, Takao Kato volt az, aki megalkotta az első, való életbeli szabadulószobát 2007-ben. Ő maga is számítógépes játékok készítésével kezdte, majd felismerte, mekkora sikert arathatnak a valós szobák.

Ezzel egy időben azonban – 2006 körül – a Szilícium-völgyben is létrehoztak egy szabadulószobát, ami az Origin névre hallgatott és Agatha Christie ihlette a témáját. Ide azonban csak néhány turista látogatott el és nem lett olyan sikeres, mint a japán változat.

Miért élvezzük annyira?

Mindannyian különbözőek vagyunk, legalább is, ami a szórakozást jelenti számunkra. A szabadulószobákat mégis mindannyian szeretjük, csak maximum más okból.

Valaki magát az izgalmat szereti, míg más saját ügyességét szeretné próbára tenni. Van, aki rejtély megoldó készségét szeretné fejleszteni és megint mások pedig azt szeretnék tesztelni, mennyire alkotnak jó csapatot társukkal, barátjukkal vagy családtagjaikkal.

Ráadásul folyamatosan fejlesztik a szabadulószobákat, amelyek egyre élethűbbek, így az izgalmat is növelik. A résztvevő teljesen beleélheti magát a játékba. Ilyen élethű szobák találhatók a Neverland Budapestben is, akár a varázsvilágot, akár a hátborzongató és véres szobák egyikét választod.