Egy mérgező kapcsolatnál az egyedüllét is sokkal jobb

Egy párkapcsolat sok öröm forrása lehet: ha társra találunk a partnerünkben, akkor van, akire számíthatunk, van kivel megosztani az örömünket, bánatunkat. Sajnos azonban sokszor nem ilyen ideális a helyzet, előfordul, hogy a másik fél folyamatosan csalódást okoz nekünk. Ilyenkor érdemes odébb állni, különben komoly lelki sérülések kockázatának tesszük ki magunkat.

Rengetegen keresik párjukat, a másik felüket, majd a hosszú, magányosan eltöltött éveket követően az első szembejövő karjaiba vetik magukat, és ragaszkodnak ahhoz a képhez, amit ők vetítettek ki a másik emberre. Ez azonban a legtöbbször távol áll a valóságtól. Csak azért, hogy ne legyünk egyedül, ne menjünk bele rossz, romboló kapcsolatokba!

Amikor azt érezzük, hogy egy kapcsolat már többet árt, mint segít, érdemes megállnunk egy pillanatra, és felsorakoztatni magunkban az érveket pro és kontra. Tegyük fel magunknak a kérdést: Ha az együttlét rendszeresen bajt, stresszt és keserűséget okoz, akkor miért érdemes folytatnunk a kapcsolatot? Egy jövőkép nélküli, problémás kapcsolat ijesztőbb, mint az (átmeneti) egyedüllét. A váltás nem csak azért érdekünk egy ilyen helyzetben, hogy esélyt adjunk magunknak a valóban megfelelő partner megtalálására, hanem azért is, hogy megőrizzük egészségünket. A folyamatos negatív impulzusok következménye a stressz állandó jelenléte, ami bizonyítottan betegségeket okozhat, akár olyan súlyosakat is, mint a rák.

Az állandó csatározások, kritikák, és ellenségeskedések a párunk részéről nagyon komoly terhet rónak ránk lelkileg, ez pedig frusztrációt, végső soron boldogtalanságot okoz. Egy hosszan tartó negatív, szomorú, stresszes időszak növeli az alkohol vagy gyógyszerfüggőség kockázatát is.

Mindig nehéz meghozni egy olyan döntést, ami teljesen más irányba viheti az életünket, de ne felejtsük, hogy az is egy döntés, ha nem lépünk, és benne maradunk egy rossz kapcsolatban, ami már semmi pozitívat nem ad hozzá az életünkhöz. Az egyedüllét olykor lehet félelmetes, vagy ijesztő, ugyanakkor lehet reményteli és felszabadító is, olyan életszakasz, amikor számtalan új és jó dolgot tapasztalhatunk meg.