Gyakorlatok és nyújtások, amikkel enyhíthető a derékfájás

A derékfájás sokaknak jelent problémát. Van, akinél a rossz testtartás vagy a gyenge izmok miatt jelentkezik. A hát kiegyenesítése segít csökkenteni a hátfájást és csökkenti a sérülés veszélyét.

Ijesztőnek tűnhet azt a testrészt megdolgoztatni, ami annyira fáj. Ugyanakkor a legtöbb esetben éppen ez segít megfékezni a problémát. Nézzünk néhány egyszerű gyakorlatot, ami segíthet a bajon!

1. Térdet a mellkashoz nyújtás

Hogy megnyújtsuk a derekat, a behajtott térdeinket felváltva húzzuk a mellkas felé. Befejezésként egyszerre húzzuk fel a két térdet. Feszítsük meg a hasat és nyomjuk gerincünket a talajra a megfelelő tartás érdekében.

2. Combhajlító izom nyújtása

A combhajlító izom is hatással lehet a derekunkra. Feküdjünk a hátunkra, egyik lábunkat nyújtsuk ki a talajon, a másikat pedig felfelé és húzzuk magunkhoz közelebb. Hogy ez jobban menjen, használjunk egy gumiszalagot.

3. Pillangó póz

Ennek a póznak a segítségével erősíthetjük és nyújthatjuk is a derékizmokat. Üljünk a talajra, hajtsuk be térdeinket, lábfejeink egymás mellett helyezkedjenek el. Hajoljunk előre és próbáljuk meg lefelé nyomni lábainkat. Lélegezzünk és tartsuk meg ezt a pózt 30 másodpercig.

4. Híd

Ha enyhíteni akarjuk a fájdalmat, próbáljuk ki ezt a gyakorlatot! Feküdjünk a hátunkra, a térdeket hajlítsuk be. A talpak legyenek a földön, a csípő emelkedjen fel a talajról. A vállak és a fej maradjanak a talajon.

5. Galamb

A galamb névre keresztelt jóga pózzal is felfrissíthetjük a derekunkat. Jobb térdünket behajlítva üljünk a talajon, bal lábunkat nyújtsuk ki. Nyújtózzunk felfelé és hogy igazán hatékony legyen, enyhén hajlítsuk meg törzsünket a jobb nyújtás érdekében.

6. Lábakat a falra

Ez az egyszerű gyakorlat csodákat képes művelni a derékkal. A mozdulat nagyon egyszerű. Feküdjünk a hátunkra, a fenekünket nyomjuk a falnak. Emeljük fel a lábfejet és tartsuk meg. Ennek a mozgásnak a során a derékizmok ellazulnak és a bokában lévő folyadék is elmozdul.

7. Derékfordítás

Segít ellazítani a hát feszes izmait. Feküdjünk a hátunkra, húzzuk fel a térdeinket és forduljunk egyik oldalról a másikra. Lassan végezzük a mozdulatokat a sérülésveszély miatt. A legjobb, ha nem áthuppanunk, hanem ha a mozdulat gördülékenyen megy.