Egy nő felajánlotta az egyik veséjét exférjének, hogy gyermekei ne veszítsék el az édesapjukat

A szakértők azt szokták javasolni azoknak, akiknek közös gyermekük van, de a válás mellett döntenek, hogy a gyerek(ek) érdekében maradjanak jó kapcsolatban, és szülőként továbbra is segítsék egymást, hiszen függetlenül attól, hogy a párkapcsolat zátonyra futott, a gyermeknevelést továbbra is közösen kell végezniük.

Dan Pyatt és Kelly Hope már öt éve túl voltak a váláson, amikor jött a szörnyű hír: Dannek sürgősen veseátültetésre van szüksége. Mikor exfelesége szembesült a ténnyel, hogy gyermekei apja élet és halál között lebeg, azonnal jelentkezett donorként, és felajánlotta az egyik veséjét.

A londoni Guy’s kórházban, ahol Dant kezelték, óriási meglepetést váltott ki Kelly döntése. Az orvosok azt mondták, még soha nem találkoztak olyan esettel, amikor valaki a volt házastársának ajánlja fel a veséjét.

Dannek és Kellynek két lánya van, Jeanie 12, Billie 17 éves lesz az idén. Édesanyjuk azt nyilatkozta a döntéséről a The Mirror-nak, hogy az ő érdekükben tett mindent. „Annak ellenére, hogy már régen nem voltunk együtt Dannel, nem voltam hajlandó megengedni, hogy a gyerekeim elveszítsék az édesapjukat.” – mondta Kelly.

A kórház kereken egy éven át keresett donort Dan számára, ám nem akadt megfelelő. Kelly az ilyenkor szükséges tesztek elvégzése után azonban alkalmasnak bizonyult, így sor kerülhetett a műtétekre, melyek sikeresen zárultak, Kelly és Dan is jól van.

Kelly Hope példamutató cselekedete révén hamar híres lett, sokat szerepelt a médiában. Egyik nyilatkozatában így fogalmazott:

„Már nem voltunk házasok, de attól még egy család voltunk. Számomra a család a legfontosabb dolog, és ez kellett ahhoz, hogy összetartsam, így gondolkodás nélkül meghoztam ezt az áldozatot.”

Az egykori házaspár még gyerekként ismerkedett meg egymással, 18 évesek voltak, amikor randevúzni kezdtek, és életük 31. évében házasodtak össze. A válás ellenére nem mérgesedett el a viszonyuk, barátok maradtak. A nőt nem érte váratlanul exférje betegsége, hiszen már akkor kiderült, hogy Dan egy gyógyíthatatlan vesebetegségben szenved, amikor még házasok voltak. Az orvosok akkor azt mondták, a férfinek 10 éven belül mindenképpen transzplantációra lesz szüksége.

Házas éveik alatt a pár fokozatosan távolodott el egymástól. Más ritmusban élték az életüket, és egyre kevesebb közös érdeklődési körük maradt. Úgy gondolták, mindenki számára az lesz a legjobb, ha ezt az egészségtelen helyzetet megszüntetik, és elválnak. A veseátültetés azonban megváltoztatta kapcsolatukat. Továbbra is azt vallják, hogy gyermekeik boldogsága a legfontosabb, ezért úgy döntöttek, hogy megünneplik a sikeres műtétet, és közösen ünneplik meg a karácsonyt Párizsban. Kelly elmesélte, hogy mikor barátainak beszámolt a családi útról, mindenki azt kérdezgette tőle, hogy ez azt jelenti, hogy ismét összejön Dannel? Kelly azonban határozottan cáfolta ezt a felvetést.

Akárhogy is alakul Dan és Kelly kapcsolata a jövőben, egy dolog biztos: a nő nagyon világosan kifejezte szeretetét exférje iránt, aki tisztában is van ezzel. Dan így kommentálta a történteket:

„Ez egy hihetetlenül önzetlen tett volt a részéről. A saját egészségét, életét kockáztatta azért, hogy engem megmentsen. Kelly az én hősöm!”