Egyszerű pogácsa kezdőknek (nem kell hajtogatni)

Egyszerű, gusztusos és ezt még egy kezdő is el tudja készíteni. A finom sós nasi, ami bármilyen alkalomra remek választás. A pogácsából nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna nálunk. Ünnepi alkalmakra is örömmel sütjük, mert mindenki nagyon szívesen elfogyaszt belőle néhányat.

Hozzávalók és elkészítés

1kg lisztben dolgozzunk el 1 csomag margarint (250 gramm), és egy púpos evőkanál zsírt, 2 egész tojást, 4 evőkanál tejfölt, és sót ízlés szerint. 3 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral, futtassunk fel 1 db friss élesztőt.

Ha az élesztő felfutott keverjük a liszthez, és jól dagasszuk át a tésztát. 1 óra kelesztés után nyújtsuk ki kb. 3 cm vastagra, és kelesszük tovább fél órát.

Szaggassuk ki a pogácsákat, helyezzük kizsírozott tepsibe, kenjük le tojással, és szórjunk rá sajtot. A forróra előmelegített sütőt vegyük takarékra, és kb. 15-20 perc alatt süssük pirosra.

Ráadás recept: Krumplis pogácsát legegyszerűbb úgy készíthetsz, hogy ugyan ebbe az alapba belegyúrsz 30 dkg főtt áttört burgonyát. Lehet akkor még igényel egy pici, kb 10dkg, lisztet pluszban, de ez majd a gyúráskor derül ki.

Jó étvágyat hozzá.

Ádám Anikó konyhájából!