Hiszitek, vagy sem, de meg kellett élnem közel 65 évet, hogy elkészítsem életem első „húzott” (kelt) rétesét

Ezt a bámulatos receptet megéri közkincsé tenni, hogy minél többen meglephessék hozzátartozóikat ezzel a finomsággal. Az ínycsiklandó kelt rétest, egyik kedves olvasónk készítette el, a ketkes.com oldalon talált recept alapján. Köszönjük ezt a csodás receptet és a gyönyörű fotókat, amelyek mindenkinek meghozzák az étvágyát.

A kelt rétes elkészítése:

1,5 kg liszt, nagy tepsibe elég (a képen látható méretű, kb 12 szál). Ebbe rakott 4 egész tojást, 2 jó kanál rideg zsírt, 7,5dkg élesztőt felfuttatott kevés langyos vízben 1 kanál cukorral. Majd rétes állagúra gyúrta sós langyos vízzel (csak annyi sót, hogy kellemes legyen a tészta, ne legyen sótlan se sós)

Miután jól kidagasztotta kicsit pihent (mármint a tészta, nem a mami, ő bírja!) 4 egyforma cipóra osztotta és jó vastagon bekente zsírral, hogy ne száradjon- (nem olvasztott!)

Addig kel így (úgy 30-60perc) amig jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.

Amennyire csak lehet kinyújtotta vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintette cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsolta és végül mehet rá a tejföl (jó 1,5 liter tejföl rá ment erre abban felhabolt tojás és cukor izlés szerint).

A végén az abrosz segítségével felgörgette (nem kell dobni mint a rendes rétest mert kelni fog) a végén egy kis födö segítségével elvágta méretre.

Amíg kel a tepsiben zsírral körbe ken minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon, és mikor kisül ne ragadjon össze.

Sütés előtt a közepében is használt tejföllel megkeni és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára süti (ahogy majd a későbbi képeken is látszik)

Recept: Holdosi Eszter Dóra Fotó: Gabriella Preszter