Ékszíjak – Hosszbordás szíjak

ékszíjak

Minden ami szíjhajtás – Webáruházunk bemutatása

Internetes áruházunk 2013 óta foglalkozik hajtástechnikai elemek értékesítésével. Egyik legfontosabb termékcsoportunk kínálatunkban az ékszíjhajtás alkatrészei.

Az ékszíjhajtás egy  hajtási rendszer, amelyben egy vagy több ékszíj segítségével továbbítja a mozgást egy motorból egy vezérlőegységig, vagy egy mozgató egységtől egy hajtott egységig. Az ékszíjak lehetnek általában szöveterősítése gumiból, műanyagból, vagy szilikonból készültek, és a hajtómotorok, a szivattyúk, a ventilátorok és a kompresszorok meghajtására egyaránt alkalmazhatóak. Az ékszíjhajtás előnyei közé tartozik a csendes működés, a megbízhatóság, az alacsony karbantartási költség és a kiváló hatásfok.

Széles körben elterjedt ékszíjprofilok az alábbiak:

Klasszikus profilú ékszíjak:

Klasszikus burkolt ékszíjak melynek szélesség-magasság aránya 1 aránylik az 1,6. A gumi szíjat szövet bevonattal burkolják.
Legelterjedtebb profilméretek: 5-ös profil, 6-os profil, 8-as profil, Z/10-es profil, A/13-as profil, B/17-es profil, 20-as profil, C/22-es profil, 25-ös profil, D/32-es profil, E40-es profil.

Fogazott ékszíjak: A fogazott ékszíj kialakítása megegyezik a burkolt ékszíjéval, csak a gyártási technológiából adódóan az oldalfala nincs burkolószövettel borítva. Fogazásának és gyártástechnológiájának köszönhetően jobb tapadású szíjhajtás.

Legelterjedtebb profilméretek: ZX-es profil, AX-es profil, BX-es profil, CX-es profil, XPZ profil, XPA profil, XPB profil, XPC profil, AVX-es profilvariációk.

Keskeny profilú ékszíjak:

A klasszikushoz hasonló szíjszélességekhez nagyobb oldalmagasság tartozik. Emiatt a szíj nagyobb erőátvitelre képes és általában hosszabb élettartamú is.

Legelterjedtebb profilméretek: SPZ profil, SPA profil, SPB profil, SPC profil, 9,5 profil, 12,5 profil,

Hatszögletű ékszíjak:

A hatszögletű ékszíj képesek mindkét oldalukkal a hajtást átvinni. Gyakran alkalmazzák mezőgazdasági gépekben, olyan alkalmazásoknál, ahol a forgásirányok változhatnak.

Legelterjedtebb profilméretek: AA/HAA profil, BB/HBB profil, CC/HCC profil, DD/HDD profil, 22×22 profil