Ezért érdemes betervezni Párizst, ha lemegy a járvány

Párizs az egyik legszebb és legnépszerűbb úti cél a világon, ha városlátogatásról vagy városnézésről van szó. A francia főváros mindenki számára kínál valamilyen különleges élményt. Párizst az építészet, művészet, kultúra és történelem iránt érdeklődők mellett a gasztronómia, divat, design és a vásárlás szerelmesei is azonnal megkedvelik. Érdemes betervezni egy pár napos látogatást a Fények Városába, ha a járvány végre lecseng és a határok újból megnyílnak.

Az utazás többé nem természetes

Az elmúlt évtizedekben az utazás nagyon sok ember számára elérhetővé és mindennapossá vált. Természetes volt, hogy megyünk a tengerpartra nyaralni, a hegyekbe síelni vagy, hogy egy hosszú hétvégét külföldi városlátogatással töltünk.

Kiugrottunk a bécsi adventi vásárra forralt borozni, vagy elrepültünk Londonba egy üzleti tárgyalásra. Külföldre utazni annyira magától értetődő és egyszerű volt, mint felszállni a kettes metróra.

Aztán jött a koronavírus pandémia, ami örökre megváltoztatta az utazáshoz való hozzáállásunkat. Az országok bezárták a határaikat, a fesztiválokat, rendezvényeket eltörölték, a múzeumok és turistalátványosságok üresen konganak.

Nehéz és szomorú év ez a turizmusban dolgozóknak, mert sokan elvesztették a munkájukat, és még mindig nem tudjuk, mikor lesz vége a járványnak. De ez az év azoknak is nehéz, akiknek az utazás volt a hobbijuk.

Nem ülhetünk fel egy repülőre, buszra vagy vonatra, hogy néhány órával később egy másik, akár a sajátunktól teljesen eltérő kultúrában találjuk magunkat. Nem gondolkozhatunk külföldön eltöltött karácsonyról, szilveszterről, húsvétról vagy nyaralásról.

A külföldön tanulás vagy az ottani munkavállalás is sokkal nehezebbé vált.  Itt vagyunk Európa kellős közepén, néhány óra alatt eljuthatnánk Párizsba, Bécsbe, Barcelonába, Rómába vagy Londonba. De a koronavírus miatt nem lehet.

Hova utazzunk, ha végre kinyílnak a határok?

Bár úgy tűnik, előbb fogjuk a francia igeidőket a kisujjunkból kirázni, mint repülőre ülni, azért lesz még lehetőség külföldre utazni. Érdemes már most nézelődni és megtervezni az úti célokat, programokat. Így amikor végre zöld utat kapunk, egyből indulhatunk is a régóta várt külföldi kalandra.

Bécsbe Budapestről három óra alatt kijuthatunk kocsival, busszal vagy vonattal. Az osztrák fővárost sokan csak a híres karácsonyi vásárok idején látogatják. Pedig Bécs rengeteget más látnivalóval várja az utazókat. Sétálhatunk a belváros rendezett utcáin vagy meglátogathatjuk a gyönyörű Schönbrunni kastélyt. A kastély parkjában található a világ legrégebb óta működő állatkertje. Az első kerületben és a Mariahilfer Strassén órákat tölthetünk vásárlással. Megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, elmehetünk egy klasszikus zenei koncertre és számos múzeum közül választhatunk.

Velencébe is csupán hat óra az út kocsival, ha Budapestről indulunk. Kora reggeli indulással délután már a romantikus olasz városban andaloghatunk, fagyit nyalogatva és kirakatokat nézegetve. Beülhetünk egy gondolába vagy megcsodálhatjuk a Szent Márk-bazilikát és a Dózse-palotát. A napot pedig egy hangulatos étteremben zárhatjuk, pizzával és proseccóval.

Elrepülhetünk a német fővárosba, Berlinbe is. Pózolhatunk a Brandenburgi kapunál, meglátogathatjuk a berlini fal maradványait vagy a tévétoronyból csodálhatjuk a várost. Megkóstolhatjuk a helyi street foodot, a currywurstot. Este pedig bulizhatunk egy hatalmasat a számos alternatív klub egyikében.

Miért válasszuk Párizst úti célnak?

Érdemes Párizst fenntartani a bakancslistán, hiszen már egy-két napra is megéri elutazni a francia fővárosba.

Párizsban számos nevezetesség közül válogathatunk: az Eiffel-torony, a Notre-Dame, Napóleon sírja, a Moulin Rouge, a Champs-Élysée sugárút, a Diadalív, a Szajna-part és Louvre múzeum kihagyhatatlanok. Bár a város hatalmas, a legtöbb látnivaló és nevezetesség a belső kerületekben található, és akár gyalogosan is elérhető.

Természetesen a gasztronómiai különlegességeket is ki kell próbálnod, ha Párizsba látogatsz. A napot mindenképpen frissen sült baguett-tel és croissant-nal kezdd. Ebédre jöhet a híres francia melegszendvics, a croque monsieur vagy a crépe, az ínycsiklandozó francia palacsinta.

Ha édességre vágysz, keresd a Ladurée pasztell zöld homlokzatát, és kóstold meg színes macaronjaikat.

Vacsorára pedig jöhet a burgundi marharagu vagy a ratatouille, a híres francia lecsó. Zárd az estét egy nagy pohár zamatos borral és sajtválogatással, ahogy a vérbeli francia ínyencek teszik.

Párizst nemcsak a turistalátványosságok, az ételkülönlegességek vagy a francia igeidők és szófordulatok gyakorlása miatt érdemes meglátogatni. A város egész hangulata megér egy utazást. Nincs is jobb, mint egy kávézóban ülve figyelni a város lüktetését, és betekintést nyerni stílusos lakóinak mindennapjaiba.

Amíg pedig repülőre ülhetünk, érdemes megnézni a Netflix új sorozatát: az Emily Párizsban-t!

Párizs megvár

Utazni éppen nem, de tervezni még mindig lehet. Sokszor már attól jobb kedvünk lesz, ha útikalauzokat böngészve arról álmodozunk, miket fogunk megnézni és megkóstolni a járvány utáni városlátogatások során. Bon voyage!