5 hasznos tipp, hogy taroljon a webshopod

Ma már gyakorlatilag pár nap alatt el tudsz indítani egy vadonatúj webáruházat, hiszen megszűntek a határok a kezdő 1-2 terméket forgalmazó, és a nagy, több ezer termékes webshopok között. A kezdéshez minimális anyagi befektetés szükséges, ezért folyamatos jelennek meg újabbnál-újabb webáruházak a legkülönfélébb piaci szegmensekben.

Azonban a statisztikák mégis azt mutatják, hogy a friss webshopok jelentős százaléka nem éli meg az első fél évet sem, ezért most mutatunk Neked 5 olyan hasznos tippet, amire mindenképp figyelned kell, ha sikerre akarod vinni a webshopodat!

1. Adj többet, mint a konkurencia!

A legtöbben úgy gondolják, hogy csak akkor előzhetik meg a konkurenciát, ha árakcióznak és olcsóbban kínálják ugyanazt a terméket. Azonban emellett még számtalan módszer létezik, amivel felhívhatod magadra a figyelmet.

Vedd szemügyre a versenytársaidat, vizsgáld meg a webáruházukat, mit kínálnak, milyen áron, van-e szállítási költség, kapsz-e ajándék kupont, mikor ingyenes a szállítás, milyen fizetési lehetőségek vannak, milyen a termékek leírása, vannak-e bemutató videók.

Rendelj valamit a konkurenciától és nézd végig az egyes folyamatokat, milyen az ügyfélszolgálat, milyen emaileket kapsz, minőségi-e a csomagolás, kaptál-e köszönő levelet, érdeklődnek-e, hogy megkaptad a terméket, stb. A versenytársaid ‘hibáiból’ nagyon sokat tudsz inspirálódni, tanulni és ezáltal fejleszteni a saját vállalkozásod.

2. Gyűjtsd a visszajelzéseket és a véleményeket!

Felmérések alapján a vásárlók 95%-a a vásárlást megelőzően elolvassa az értékeléseket! Ilyenkor a látogatók elsősorban arra kíváncsiak, hogy a korábbi tapasztalatok alapján, kinek mi a legjobb és legrosszabb tapasztalata az adott termékkel kapcsolatban. Egy másik érdekes felmérés szerint a látogatók több mint 70%-a nem vásárol addig, amíg nem olvas el néhány értékelést az oldalon.

Láthatod tehát, hogy a visszajelzések kiemelten fontosak, ha maximalizálni akarod a webshopod árbevételét. Figyelj rá, hogy minden felmerülő kérdésre válaszolj, és vedd figyelembe a negatív visszajelzéseket is! Ha a negatív véleményekre is korrekt módon regálász vagy akár visszaveszed az adott terméket, növelheted az áruház bizalmát a többi potenciális vásárló felé.

3. Legyen átlátható és gyors az oldalad!

Tudtad, hogy ha a webshopod nem tölt be 3 másodperc alatt, a potenciális vásárlóid közel 40%-a lemorzsolódik és kilép az oldaladról? A felhasználók az oldalara kattintva azonnal akarják látni annak tartalmát, azonban, ha technikai szempontból nem felelsz meg az elvárásoknak, hosszú távon komoly akadályokba fogsz ütközni. A SEO (keresőoptimalizálás) alapja, hogy egy weboldal technikai része megfeleljen a Google aktuális elvárásainak. A lassú oldalbetöltés nem csak az organikus forgalmad, de a fizetett hirdetéseken keresztül érkező látogatóid számát is nagy mértékben csökkentheti. A betöltési sebesség mellett figyelj az egyszerű, átlátható designra, valamint a minőségi termék fotókra is, hogy pontosan lássák az érdeklődők mit fognak kapni a pénzükért. A SEO magában foglalja a leírásokat, keresőbarát szövegeket is, melyek nemcsak a Google rangsorolását könnyítik meg, de vásárlóidnak releváns és érdekes információkkal is szolgálnak.

4. Határozd meg pontosan a célközönséged!

A közösségi média hirdetések és a SEO vagy PPC kapcsán biztos találkoztál már a célközönség meghatározásának fontosságával. Minél pontosabban meg tudod mondani, hogy a terméked milyen célpiacnak elégíti ki az igényit, annál biztosabb, hogy sikerre viszed a vállalkozást. A potenciális vásárlóid megismeréséhez a leggyorsabb út, ha figyelsz a felhasználói visszajelzésekre. Érdeklődj, beszélgess velük, kérdezd meg, hogy elégedettek-e a termékkel. Minél több a visszajelzés és problémafelvetés, annál pontosabban meg tudod határozni az ideális célközönséged legnagyobb aggályait, valamint a termékfejlesztés stratégiáját.

5. Használj remarketing hirdetéseket!

Átlagosan 5-6 érintkezési pontra van szükség egy vásárlás előtt, ami azt jelenti, hogy a látogatóknak legalább ennyiszer valamilyen formában találkoznia kell az oldaladdal vagy a termékeddel. A remarketing hirdetések lehetővé teszik, hogy felkeresd újra azokat a potenciális vásárlókat, akik már jártak az oldaladon, de még nem vásároltak. Ezekkel a hirdetésekkel újra felhívhatod magadra a figyelmet, és közelebb juttathatod a látogatókat a konverzióhoz.

Emellett a remarketing remekül használható akkor is, ha olyan terméket árulsz, amit újra és újra meg kell vásárolnia a fogyasztónak. Ebben az esetben 1-2 hónappal a vásárlás után is megcélozhatod a közönséged, hogy mindig ott legyél a márkáddal a potenciális vásárlók fejében, és ha megint szükségük van a portékára, ismét téged válasszanak.

Sokan úgy gondolják, hogy a webáruház elindítása volt a legnehezebb feladat, és ezután már csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen elég termék a raktárban. Azonban egy sikeres online üzlet felépítése folyamatos optimalizálást és fejlesztést igényel, enélkül nagyon nehéz sikeresen fennmaradni a piacon.