Ezt senki sem fogja helyetted megtenni: 21 dolog, amit mindenképpen szükséges elmondani a lányodnak!

Anyának lenni hatalmas boldogság. De a boldogságon túl egy nagyon felelősségteljes feladat is. Ennek egyik része, hogy fontos elmagyarázni gyermekeinknek, hogy a körülöttünk lévő világ nem olyan szép és jó, mint a tündérmesékben. Hiszen abban mindenki egyetért, hogy a nevelés és az életre való felkészítés egy társadalmi közegben kerül végrehajtásra és ki, ha nem te, a szülő vagy köteles a felnőtt élet nehézségeire felkészíteni saját gyermekedet.

A szülők általában úgy nevelik lányukat, mintha az egy hercegnő lenne és ez így is van rendjén. Azonban azt is el kell mondani a kis hercegnőnknek, hogy az élet bizony tele van nehézségekkel is, melyeket emelt fővel kell leküzdeni. A Bidista.com szerkesztősége összeállított egy listát 21 olyan dologról, amit neked is feltétlenül el kell mondanod a lányodnak, mielőtt még felnőtté válik.

A lányok nevelése

1. A szerelem nem mindig jelenti a boldogságot. A sikertelen kapcsolatokból le kell tudnunk vonni a tanulságot és fel kell ismerni az elkövetett hibákat. Azonban semmiképpen sem veszíthetjük el a szerelembe vetett hitet.

2. Boldognak lenni az élet választása. A boldogság középpontjában azonban nem csak a pénz, a karrier és az anyagi javak állnak.

3. Óvatosnak kell lenni a férfiakkal. Fontos tudni, hogy a gyönyörű szavak és tettek mögött sokszor csak rövid távú személyes érdekek rejtőznek.

4. A legfontosabb dolog az, hogy tiszteld és szeresd magad. Egyetlen férfi sem jogosult megverni, sértegetni és megalázni. Bátornak kell lenni a szerencsétlen kapcsolatoktól való megszabaduláshoz, az azokból való kilépéshez.

5. Meg kell tanulni, hogyan hallgass a megérzéseidre és ne hagyd, hogy megtévesszen az első ember, akivel találkozol. Nem minden ember megbízható.

6. Nem létezik olyan, hogy „sok barátom van”. Legközelebb csak azokat szabad magadhoz engedni, akik nemcsak a jóban, de a bajban is melletted lesznek majd.

7. Ne tartsad vissza a könnyeket. Nemcsak a gyenge nők, hanem az erős nők is sírnak. Az érzelmeket nem szabad magunkba fojtani! Végtére is, egy nő egészsége közvetlenül függ a pszichoemcionális állapottól.

8. Egy nő számára a külső nagyon fontos, de nem ez a legfontosabb! A belső szépség olyan kisugárzást ad, amely minden nőt széppé tesz, még akkor is, ha az ifjúság már tovaszállt.

9. Mielőtt megtennél valamit, meg kell gondolnod azokat a következményeket, amelyekkel későbbi életed során eme döntésed jár. Soha ne sodródj az árral, mindig legyen saját véleményed.

10. Tisztelni kell az embereket is és jót kell sugározni feléjük. Ezt azonban csak akkor tudjuk megtenni, ha magunkat is tiszteljük és elfogadjuk.

11. Minden esetben hallgassuk meg a velünk szemben megfogalmazott kritikát, de nem feltétlenül kell figyelembe vennünk a környezetünk véleményét.  Könnyen megeshet ugyanis, hogy esetleg féltékenyek ránk, vagy egyszerűen nem igazán van önbecsülésük. Az önbizalom a siker kulcsa.

12. Az emberek nem mindig őszinték és gyakran hazudnak. Meg kell tanulnunk elválasztani az igazságot a hazugságoktól.

13. Nem célszerű környezetünket minden magánéleti dolgunkba beavatni. Különösképpen tilos a családi konfliktusok, nehézségek ilyentén való kitárgyalása. Ezzel csak hatványozottan növeljük a velünk szembeni düh, illetve irigység lehetőségét.

14. Annak örüljünk, amink van. De mindig legyenek igényeink, törekedjünk mindig a szebbre, a jobbra.

15. Szükség van az életünk célját meghatározni. Képesnek kell lennünk megtervezni a dolgainkat és fontossági sorrendbe állítani azokat. Önmagától nem fog semmi sem megoldódni!

16. Minden ember saját maga szerencséjének kovácsa. Még ha szorgosak vagyunk is, rendelkeznünk kell önállósággal. Senkit se szabad hagyni, hogy az életünk folyamatát diktálja, vagy átvegye felette az irányítást.

17. A jó dolgokat szerényen, csendben hajtsuk végre. Felesleges pávaként díszelegve bizonygatnunk, hogy mennyire jók voltunk.

18. Tudnunk kell megbocsátani is. Már csak saját magunk miatt se éri meg felhalmozni magunkban a sérelmeket és a haragot.

19. Minden kapcsolatban felmerülnek nehézségek. Ha egy problémamentes kapcsolatot látsz, biztos lehetsz benne, hogy az már réges-régen véget ért. A legfontosabb ilyen helyzetben az, hogy mindent közös erővel küzdjünk le, kimondjuk a problémát és kompromisszumot tudjunk kötni.

20. Nem éri meg a múltban való vájkálás. Ami megtörtént, az már történelem. Sokkal fontosabb, hogy most és itt éljünk és gondoljunk a jövőnkre.

21. Az élet szép! Vannak ugyan nehézségek, de minden alagútból van kijárat.

Írd meg nekünk a kommentrovatban, hogy te is egyetértesz-e a fenti megállapításokkal. Oszd meg ezt a cikket más édesanyákkal is!