Feledékenység – íme, annak a jelei, hogy nagyon okos vagy! Tanulmány

A feledékenység a norma?

Ha hajlamos vagy a feledékenységre, akkor valószínűleg aggódsz emiatt. De teljesen hiába. Hogy miért?

Valójában a feledékenység annak a jele, hogy az agyad jobban működik, mint gondolnád. Ezt a 2017-ben Neuron tudományos lapban publikált tanulmányok bizonyítják, írja a Today Line.

A feledékenység nem mindig kapcsolódik bizonyos betegségekhez, mint például a demenciához, vagy az Alzheimer-kórhoz. Inkább azt jelzi, hogy okos személy vagy.
A Torontói Egyetem kutatócsoportja és a SickKids Kórház úgy döntött, hogy ezt be is bizonyítja. Megpróbálták megtalálni a kapcsolatot a feledékenység, az egészség és az agyműködés között.

És igen, kiderült, agyunknak el kell felejtenie egyes információt, és kitisztítani a helyét, hogy új események és információkkal tölthessék azt meg. Az agy sok energiát fogyaszt, amikor új információkkal töltjük meg. Ez azt jelenti, hogy az agyunknak el kell felejtenie a felesleges információkat annak érdekében, hogy egyáltalán befogadhassa az újakat.
Ha elfelejtjük az egyszerű dolgokat, mint például, hol hagytuk a lakáskulcsunkat, vagy a találkozó időpontját, az nem komoly probléma. Bárkivel megtörténhet, és ez nem jelenti azt, hogy memóriavesztés állna fent nála.

Ami a károsodott memória kóros tüneteit illeti, azt azok a tények jelzik, mint például, ha:

• mindig elfelejted a mindennapi dolgokat;
• elfelejted a szüleid nevét vagy lakcímét;
• elfelejted a házszámodat;
• elfelejted, mit akartál mondani a beszélgetés közepén;
• elfelejted a korábbi beszélgetések fontos információit;
• és végül, ha nagyon idegennek érzed magad azokon a helyeken, amiket ismerned kellene.

Ezért hát az még nem a világvége, ha elfelejtesz valamit, ezért kár aggódnod. Az elménk gyakran túlterhelt, ami megnehezíti az egyszerű dolgokra való emlékezést. Ha azonban a fenti listából tapasztalsz magadon egy vagy több tünetet, keresd fel az orvosodat.