Fogászati tippek az ünnepi időszakra

fogászati tippek

Az ünnepek alatt legtöbben otthon maradnak, és szeretteik körében, pihenéssel töltik a napokat. Ebben az önfeledt karácsonyi vacsora, ebéd, nagy evések időszákban is előfordulhat sajnos, hogy fogainkkal baj történik. Ilyenkor viszont sok rendelő zárva tart, ezért nem olyan egyszerű segítséget találnunk a fogproblémánk megoldására. Dr. Deák György szájsebész szakorvost, a Budapest Dentcare rendelő tulajdonosát kérdeztük, hogy mit tehetünk ilyen helyzetekben, illetve mire érdemes odafigyelni a karácsony közeledtével?

Mit tanácsol a pácienseknek az ünnepi időszak előtt?

Dr Deák: Mi, a Budapest Dentcare fogászati rendelőben az összes páciensünknek azt javasoljuk, ha van olyan érezhető problémája, aminek a kivizsgálásával még várna, az ünnepek előtt mindenképp érdemes túlesni rajta, minimum egy kontrollra jöjjön el hozzánk, hiszen sosem tudhatjuk, hogy egy kilazult fogtömés mikor fog kiesni, vagy egy sérült, vagy tömés alatti szuvas fogzománc eredményeképp mikor törhet le a fogunk, gyulladhat be fogbelünk. Amennyiben ez az ünnepi asztalnál következik be, nehezen találnak ügyeletet, az ügyeleti felárról nem is beszélve. Ezért mindenképp javasoljuk, hogy még a karácsonyi szünet előtt menjenek el legalább egy alapos állapotfelmérésre.

Mik a leggyakoribb fogorvosi veszélyhelyzetek, amikkel számolni kell ilyenkor?

Dr Deák: Pihenés közben az elsőszámú ellenség a fájdalom. A fogfájás különböző típusú lehet, ezért elsősorban érdemes felismerni, hogy melyikkel van dolgunk. A hidegre és melegre érkező hirtelen jelentkező éles fájdalom hamar el is tűnik. Ennek hátterében legtöbbször fogérzékenység, vagy tömés alatti fogszuvasodás áll. A fogérzékenységet okozhatja így visszahúzódás, vagy a zománc károsodása, szuvasodása is. Ennek végleges megszűntetéséhez fogorvos segítségére van szükség, ám amíg nem jut el a páciens hozzánk, javasoljuk, hogy kerülje a hideg, meleg, szénsavas, vagy nagyon fűszeres ételek, italok fogyasztását. Emellett azonnal mosson fogat az étkezéseket követően és Listerin szájöblítőt is használjon!

A tompa, szűnni nem akaró fogfájást gennyes fogbél gyulladás okozhatja. Ezt általában gyökérkezeléssel orvosoljuk, ám addig is a vény nélkül is kapható Cataflam fájdalomcsillapító bevételét javasoljuk a páciensnek 2 tabletta dózisban (egyszerre 2 tabletta bevétele). A fájdalom erősségétől függően 4-6 óránként megismételheti, ha pedig van rá lehetőség, mindenképpen gyulladáscsökkentő hatóanyagú fájdalomcsillapító szedését ajánljuk. Emellett pedig figyeljünk a fog tisztán tartására és lehetőleg kerüljük a cukros ételek fogyasztását.

Ha éjszaka fokozódik a lüktető fájdalom javasoljuk, hogy ülő helyzetben aludjanak betegeink.

A fogfájás mellett még mivel szembesülhetünk?

Dr Deák: A másik leggyakoribb probléma a kiesett fogtömés szokott lenni. Ha meglazult tömésről van szó, akkor sokszor elég egy rossz harapás ahhoz, hogy kiessen. Annak érdekében, hogy ne károsodjon tovább a lyukas fog, minél előbb fel kell keresni az ügyeletes fogorvost, ahol akár ideiglenesen is, de pótolják a tömést. Addig is a terület minél alaposabb tisztán tartása a cél, és kerülendők a cukros ételek.
Zuglói rendelőnkben minden fogászati problémára gyors és hatékony megoldást nyújtunk!

Betegeink sürgősségi ellátása végett a két ünnep között 2 műszak sürgősségi ügyeletet tartunk december 28.-án.