„Gazdag gyerek szindróma” – manapság rengeteg gyereket érint, mert a szülők mindent megadnak nekik, még akkor is, ha ez túl nagy anyagi teher!

A gazdag gyerek szindróma, nem a szülők gazdagságára utal, hanem arra ahogyan a gyerek nevelve van, maximális védelem alatt. Ez azt jelenti, hogy a szülők megadnak a gyereknek mindent, amit kér anélkül, hogy a gyerek tenne valamit érte. Ez a szindróma általában olyan családoknál jelentkezik, ahol magas a kereset.

Megjelenhet egy középosztályba tartozó családnál is, ahol a szülők ajándékokkal halmozzák el a gyereket.

Mi a gazdag gyerek szindróma?

A gyerek túlságosan is meg van úgymond fizetve, ajándékokkal.

Honnan tudod, hogy ez a szindróma fennáll a gyerekednél?

Nincs szükség sok pénzre ahhoz, hogy ez a szindróma megjelenjen, a gazdag gyerek szindróma egyre gyakrabban jelenik meg, középosztályba tartozó szülők gyerekeinél.
Azok a szülők akik nagyon sokat dolgoznak azért, hogy minél több pénzt kapjanak, gyakran beleesnek ebbe a hibába.

Az első jelek megjelenése a gyereknél akkor látható, amikor a gyerek állandóan arra panaszkodik, hogy unatkozik. Ez általában olyan gyerekeknél fordul elő, akiknek tele van a szobája játékokkal és minden féle ma divatos elektromos dolgai is vannak.

Első jelek

Amikor azt akarod, hogy a gyerek megnyugodjon, el akarod kerülni a hisztit, felajánlasz neki valami játékot, ezzel erősíted ezt a viselkedését, vagy amikor minden jótettéért megjutalmazod őt.

Ezektől a dolgoktól alakul ki a gyerekben a gazdag gyerek szindróma, amely rossz hatással van a gyerek fizikai és lelki egészségére is.

Ennek számtalan hatása lehet:

  • a gyerekek többségénél alacsony önbecsülést és a motiváció elvesztését eredményezheti,
  • nem tudja elviselni a frusztrációkat, mert azt gondolja, hogy mindent megérdemel,
  • nem tud szembenézni a saját problémáival, mert úgy gondolja, hogy a szülők mindig megoldják azokat,
  • az, hogy nem képes rendesen átgondolni a dolgokat felelőtlenné és fegyelmezetlenné teszi a gyereket,
  • nagy mértékű stressz és szorongás éri a gyereket, mert az iskolában sem tud rendesen teljesíteni,
  • problémát okoz a gyereknek, a kapcsolat az osztálytársaival,
  • semminek látszó dolgoktól is zaklatott lesz a gyerek és ez boldogtalanságot eredményezi,
  • sok esetben rossz útra tér.

El lehet kerülni ezeket a dolgokat?

El kell magyarázni a gyereknek azt, hogy milyen nagy erőfeszítésbe kerül a szülőknek az, hogy egy kényelmes életet biztosítsanak. Azokért a dolgokért amiket a gyerek szeretne meg kell dolgozni, sok esetben nagyon sokat kell dolgozni érte.

A gyerek meg kell értse, hogy neki is vannak a házban feladatai, amiket anélkül kell teljesítsen, hogy kapjon érte valamit. Meg kellene tanulnia az asztalt megteríteni, kivinni a szemetet, segítenie kell a takarításban, mert ezek a dolgok erősítik a gyereket abban, hogy megismerje a saját értékeit.

A gyereket be kell vonni a reális életbe, meg kell tanulnia értékelni azt amije van és meg kell tanulnia másokat tisztelni. A szülők ne oldjanak meg a gyerek helyett minden problémát.

Szigorúnak lenni a gyerekkel

Ez is része a szülői szeretetnek, mert így lesz a gyerek felelősségtudatos felnőtt, szabályok megszabásával és határok meghúzásával. A gyerek meg kell tanulja azt, hogy törekednie kell arra, hogy elérje azt amit akar. A frusztrációk a tanulás részét képezik, meg kell tanulnia, hogyan nézzen szembe velük, így fog fejlődni a gyerek lelkileg és szellemileg és boldog felnőtt ember lesz belőle.