Hazafelé tartanak a fecskék, viszont nagy bajban vannak

Lakossági összefogást sürgetnek a szúnyogokat és más kártékony bogarakat pusztító fecskék védelmében az állatvédők.

A Magyar Madártani Egyesület felmérései alapján a molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal lett kevesebb 10 év alatt.

Sokan nem kedvelik a piszkító fecskéket, ezért leverik a fészkeket, elzavarják a madarakat. De nem ez az egyetlen oka a drámai csökkenésnek: az élőhelyek átalakítása, a fészkelőhelyek és táplálék csökkenése (a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túl sok kemikália, nem megfelelően végzett szúnyogirtás), a klímaváltozás (sár fészeképítő-anyag hiánya, óriási vonulási veszteségek) is óriási hatást gyakorol fecskéink létszámára.

A lakosság rendkívül sokat tehet a fecskékért!

Mi magunk is sokat tehetünk a napjainkra városiasodott, sárfészket építő fecskék védelméért. Ennek érdekében védjük a meglévő aktív természetes fészkeket, fészektelepeket. Az ürülékpotyogtatás által okozott bosszúságot ún. fecskepelenkák felszerelésével csökkenthetjük. Amennyiben felújítjuk ingatlanunkat, úgy azt fecske- és denevérbarát módon tegyük! Március-áprilisban műfészkeket is kihelyezhetünk, április közepétől június végéig pedig sárgyűjtőhelyek létesítése javasolható.

Lakossági összefogást sürgetnek az állatvédők a fecskék védelmében. További információk fecskéink védelméről: MME

Hol tartanak épp most?
A madarak között egyéb információk alapján kereshet az fecskefigyeloadatbazis adatbázisában, ha ide kattint. Ha nem csak fészkeknél figyeli a sarlósfecskéket, gyurgyalagokat és fecskéket, s érdekes megfigyelési adatai vannak (tavaszi megérkezők, nyári gyülekezők, őszi vonuló csapatok stb.), akkor az „Érdekes megfigyelések” menüpontot ajánljuk!

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, kérjük, ossza meg ismerősei, barátai körében is. Köszönjük!