Így találjuk meg a számunkra ideális mosógépet

Mosni márpedig muszáj, de egyáltalán nem mindegy, milyen géppel tesszük. Ha új mosógépet szeretnénk választani, számos kérdésünk merülhet fel. Az alábbi cikk ezeknek a megválaszolásában igyekszik segíteni. 

Jó hír, hogy némi odafigyeléssel gyakorlatilag nem nyúlhatunk mellé, de van néhány tulajdonság, ami kiemelt figyelmet érdemel. A megkérdezett kereskedő szerint kiválasztás három kérdéskör megválaszolásával lehetséges; ez a megbízhatóság, az ár és a megfelelőség.

Ha új mosógép vásárlásást tervezzük, egészen biztosan felvetődik bennünk a kérdés, melyik márka mellett döntsünk. A mosógépek esetében szerencsére ez nem különösebben fontos, hiszen a Magyarországon megvásárolható készülékek ár-érték aránya jellemzően megfelelő. Persze természetes, ha valamelyik gyártó termékeit preferáljuk vagy éppen elutasítjuk, még ha a márkához tartozó altípusok minősége és megbízhatósága eltérő is lehet. A hazai kereskedelmi kínálatban jelentős termékszámmal van jelen a Zanussi, ami az utóbbi évtizedekben kiváló ár-érték aránnyal vonta magára a figyelmet. Rendkívül sikeresnek tekinthető még a Beko ezen a területen, noha a Zanussi-val ellentétben ez a márka csak az utolsó években tudott jelentős piaci részesedésre szert tenni Magyarországon. A Gorenje termékei sok éve népszerűek, noha idehaza elsősorban a hűtőszekrényeik váltak keresetté.

Fontos figyelnünk a helytakarékosság kérdésére. Amennyiben jelentős szabad tér áll rendelkezésünkre, válasszuk a hagyományos elöltöltős gépeket! Ezek nagyszerű ár-érték aránnyal rendelkeznek, jó az energiahatékonyságuk, és jelentős mennyiségű ruhát moshatunk a segítségükkel. Azonban előfordulnak esetek, amikor minden négyzetcentiméter számít. Ilyenkor a felültöltős mosógépek jelentik a legjobb választást, amelyek esetében még az előrefelé nyíló ajtó helyigényével sem kell számolni. Ugyanakkor tudni kell velük kapcsolatban, hogy a szerkezeti felépítésükből adódóan rosszabb energiahatékonyságra képesek, mint az elöltöltős változatok. Ennek köszönhetően népszerűek a keskeny elöltöltős gépek, amelyek némi helytakarékosságot képesek biztosítani, mégis energiatakarékosak. 

Érdemes megfontolni, mekkora dobkapacitásra van szükségünk. Vegyük figyelembe a saját mosási szokásainkat, hiszen a ruháink koszolódási sebessége a leginkább meghatározó. Persze létezik alapvető ajánlás, miszerint egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak legalább 7 kg dobkapacitás lehet ideális választás. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a magasabb felszereltséggel rendelkező gépek rendszerint súlyautomatikát alkalmaznak, ami lehetővé teszi a betöltött ruháknak megfelelő vízmennyiség használatát, így a felmelegítéshez szükséges villanyáramon is spórolhatunk. Mivel az ilyen képességgel jelentkező készülékek jellemzően magasabb árkategóriában érhetők el, érdemes megfontolni ennek a szükségességét. 

Vegyünk figyelembe egyéb szempontokat is, mint a centrifuga maximális sebessége, a rendelkezésre álló programok sora, a zajszint és az energiaosztály… Ha ezek figyelembevételével mérlegeljük a választást, biztosan olyan készülék mellett fogunk dönteni, ami maradéktalanul kiszolgálja az igényeinket. Tudatos választással jelentős összegeket takaríthatunk meg.