Tippek, hogy elkerüld a jojó-effektust

Fogyni sosem könnyű, ahogyan magát az állapotot sem egyszerű megtartani. Sok erő, kitartás szükséges hozzá, és ami a legfontosabb, hogy 180 fokos fordulatot kell vennünk az életmódunkat illetően, amely kőkeményen feladja a leckét. A jojó-effektus elkerüléséhez elengedhetetlen, hogy célokat tűzzünk ki, és a koplalás helyett rendszerességet építsünk be az életünkbe mind a táplálkozás, mind pedig a mozgás terén. Elindulni a legnehezebb, ám az azt követő út sem a legegyszerűbb azoknak, akik mindig is súlyfelesleggel küzdöttek.

Miért olyan nehéz tartósan lefogyni?

A súlyfelesleggel küzdőknek vagy a túlsúlyos embereknek mindig nehezebb a dolga, hiszen az addigi egészségtelen és mozgásszegény életet szó szerint maguk mögött kell hagyniuk az eredmények érdekében. Ez azonban olyan elvonási tüneteket is produkálhat náluk, mint az alkoholról vagy a dohányzásról való leszokás velejárói. A cukor és a túlsózott élelmiszerek és üdítők olyan ízfokozókat tartalmaznak, amelyekkel evési kényszer, sőt még falási rohamok is ránk törhetnek.

De mi is az a jojó-effektus?

A diéta során lecsökkentjük a napi tápanyag bevitelt, azaz a kalóriákat és a szénhidrátokat. Emiatt a szervezetünk az ott elraktározódott glükózhoz nyúl, hogy energiát nyerjen. Ennek hatására pedig vizet is veszít a testünk. Ezt követi a fehérje – vagyis ezt kezdi lebontani –, amely elsősorban az izomsejtekben található. Ezért, ha nem megfelelő diétát alkalmazunk, akár az izmaink 30%-át is elveszíthetjük, amelynek az lesz az eredménye, hogy pillanatok alatt visszatérünk a jól megszokott és egészségtelen étkezéseinkhez. És, hogy mi történik ezután? Nemcsak az addigi leadott kilóink kúsznak vissza ránk, hanem annak akár a duplája is, ugyanis a testünk így próbál felkészülni a következő koplalásos időszakra.

Mit lehet tenni ez ellen?

Szerencsére ma már nemcsak az Instagramnak, hanem más közösségi oldalaknak köszönhetően is nézhetünk tippek, diéták és mozgásformák után. Az egyik legfontosabb, ugyanis az, hogy az életmódváltás nemcsak a táplálkozásunk megváltoztatásával, hanem a rendszeres sport bevezetésével is jár. Sokkal gyorsabb és nagyobb eredményeket érhetünk el, miközben az izomzatunk is fejlődik.

Érdemes olyan diéták után nézni, amelyek a szénhidrát és a cukor bevitelét jelentősen csökkentik, de a fehérjéből nem fukarkodnak. Az ilyen és ehhez hasonló keto-diéták segítik az izomszövetek fejlődését és erősödését, amelyet sporttal kombinálva kell alkalmazni. Ezenkívül pedig az étrend-kiegészítők szedése is ajánlott, amelyek között találunk fogyókúrás tablettákat, zsírégető tablettákat és fogyasztó teákat is.

Ezek a fogyasztó szerek önmagukban semmit sem érnek, viszont a fent említett – jól megválasztott – étrenddel, valamint heti 3-4 alkalom intenzív sporttal óriási változást érhetünk el.

Mi váltja ki a jojó-effektust?

A koplalás sosem vezet jóra, de ezt nehezen látják be azok, akik pár hétnyi éheztetéstől várják a csodát. A holtpont, vagyis amikor az éhség már annyira eluralkodik a fogyókúrázón, hogy nem bír megálljt parancsolni magának és falási rohamok lesznek úrrá rajta, egyből azt eredményezi, hogy az addig kínkeservesen leadott pár kiló dupláját hízza vissza. Érdemes ezért tanácsos lassan és apránként áttérni a helyes táplálkozásra. A cukros és sós ételeket cseréljük teljes kiőrlésű termékekre, zöldségekre és gyümölcsökre. Ne éheztessük magunkat, csak találjunk egészségesebb alternatívákat, ha nassolásról vagy étkezésekről van szó!

Milyen tippek léteznek a jojó-effektus elkerülésére?

Ahogy fentebb is említettük, a szervezetünk kiéheztetése helyett kérjük ki egy szakértő véleményét, hogy milyen lenne a számunkra legmegfelelőbb diéta, vagy válasszuk az időszakos fogyókúrákat, amelyeket rövidebb ideig kell csinálni, így azok is kibírják, akik tényleg megszállottjai a csokinak vagy a tésztának. Nem utolsó sorban nézzünk utána a testsúly-kontroll formulák és a zsírégető tabletták hatásainak, amelyek hatékonyan segíthetik a fogyást!

Összegezve tehát, az éheztetés helyett mindenképp gondoljuk át, hogy mi a célunk, mennyi idő alatt szeretnénk elérni, és ha lehetőségünk van rá, akkor egy dietetikus vagy táplálkozási szakértő véleményét is hallgassuk meg. A hosszú távú és tartós fogyáshoz, ugyanis tudatosan és megfontoltan kell hozzálátni.