Így vigyázz ősszel is fogaid egészségére!

fogpótlási lehetőségek

Az ősz izgalmas és színpompás időszak, amikor a nappali meleget már hűvös éjszakák és reggelek követik. A természettel összhangban az étkezési szokásaink is megváltoznak: a nyári friss, hűsítő alapanyagokat felváltják a meleg, tápláló fogások. Fogaink egészségéről azonban az átmeneti évszakban sem szabad megfeledkeznünk! Segítünk felfedezni a fogainkat erősítő szezonális ételeket, és megmutatjuk, mivel érdemes csínján bánni!

A fogászati problémákat szakember nélkül nem tudjuk orvosolni!

Mielőtt belevágunk a különböző finomságok taglalásába, fontos kiemelnünk, hogy ha már meglévő problémával küzdesz, mint például hiányzó vagy letört, sérült fog, a szakszerű beavatkozást semmi sem helyettesítheti! Manapság már a fogpótlási lehetőségek teljes tárháza áll rendelkezésünkre, a fogorvos pedig segít kiválasztani, számunkra melyik a legjobb fog implantátum.

Fogbarát őszi alapanyagok

A természet kincsei közül az alábbi szezonális alapanyagok segíthetnek a fogak egészségének megőrzésében. Készítsünk belőlük bátran főzelékeket, kompótokat, gyógyteákat, fogyasszuk őket sütőben sütve!

Tök és Sütőtök: Ezek a zöldségek tele vannak béta-karotinnal és C-vitaminnal, amelyek erősítik a fogzománcot és segítik megelőzni a fogszuvasodást.

Alma és Körte: Az almák és körték rostokban gazdagok, amelyek tisztítják a fogakat és serkentik a nyáltermelést, ami védi a fogakat a savas táplálékok okozta károktól.

Gyógynövények és fűszerek: A kakukkfű és a rozmaring például gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, ami előnyös lehet a fogíny egészségére.

Óvatosan a csábítással!

A hideg idő és a korai sötétedés miatt szervezetünk szomjazza a kalóriadús és magas cukortartalmú ételeket. Azonban a fogszuvasodás (és egyéb egészségügyi kellemetlenségek) elkerülése végett érdemes inkább a természetesen édes ízekre szavazni, mint az édesburgonya, sütőtök, illetve őszi gyümölcsök.

Cukros csemegék: Egy hűvös reggelen vagy sötét estén nehéz ellenálni a különöző nyalánkságoknak, péksütiknek, csokiknak. Ha mégis sikerül, a fogaink mellett a vércukorszintünk és az alakunk is meghálálja!

Savas italok: A forró teák és kávék energiát adhatnak egy borúsabb őszi napon, időnként egy pohárka vörösbor vacsora mellé pedig a rideg estéken segít felmelegedni. Túlzásba azonban egyikkel sem szabad esni, fogyasztásuk után pedig igyunk minél több tiszta vizet is!