Íme, ezért kéri az egyház, hogy ne helyezzünk művirágokat a sírra!

Ebben az évben az egyház minden hívőjét arra kéri, hogy ne helyezzenek olcsó művirágokat a temetőbe, a sírokra. Igazából nem is olyan olcsók, hiszen rendkívül környezetkárosítóak, ami viszont bűn!

Olcsó művirágok a temetőkben

A művirágok az ünnepek után gyorsan a szemétbe kerülnek és elégetik őket. Ez rendkívül nagy környezetterheléssel jár! Belélegezzük ezt a szennyezett levegőt, ami rombolja a mi egészségünket és a szeretteink egészségét egyaránt. Érdemes ilyen módon emlékezni elhunyt szeretteinkre, akik a temetőben nyugszanak?

Tudatos papok már végeznek ez ellen felvilágosító munkát az egyes hitközségeken belül és a temetőkben is látni felhívásokat. Sajnos nem mindenki fordít kellően megfelelő figyelmet a saját és környezete egészségére.

Voltak olyan esetek is, amikor egyszerűen letépték az ilyen felhívásokat, melyekben arra kérték az embereket, hogy ne vigyenek műanyag díszeket a temetőbe. Ebben persze a művirág-árusítók keze is benne van, hiszen ez egy hatalmas üzlet! Nem túl kellemes erre gondolni, de tény, hogy a nagyobb temetőket tolvajok járják és összeszedik a sírokra frissen kitett művirágokat, amiket aztán újra eladnak. Ezt csak azért tehetik meg, mert tudják: van aki megveszi a művirágot!

Miért viszünk a temetőbe, a sírokra művirágot, ha egyszer vihetünk és ültethetünk élőt is? Ha lehetőségünk van, tegyünk a sírra művirág helyett egy szerény csokor virágot, mely a hideg időben is szemet gyönyörködtető. A műanyag virágok már a gyártás fázisában is nagyon környezetszennyezőek, hiszen a gyártási folyamat során rengeteg szennyező anyag kerül a levegőbe.

Mit tehetünk akkor a sírokra művirágok helyett? A lehetőségek tárháza szinte végtelen! Nárcisz, gyöngyvirág, jácint, sáfrány, ezek mind meglehetősen igénytelen hagymás növények, melyek több éven át fogják a sírt díszíteni. Ültethetünk dáliát és kardvirágot is, de azokat ősszel ki kell ásni, majd tavasszal újra el kell ültetni.

A nem futós muskátli is jó választás, mert szépen bokrosodik, így a sír gyomlálásával se lesz sok dolgunk. A krizantém egész nyáron és ősszel nyílik! Az olyan vadvirágok, mint a körömvirág, hosszú éveken át díszítheti virágaival szeretteink sírját.

Kérünk mindenkit, hogy ossza meg ezt a cikket a barátaival, ismerőseivel, ne vigyen senki se művirágot a temetőbe!