5 gyakorlat, melyekkel helyreállíthatod az évek során az ülés miatt szerzett gerinckárosodást

Mindenki tudja, hogy az egész napos ülés nem egészséges. Azonban, szinte mindenfajta hivatás megköveteli, hogy naponta bizonyos időt ülve töltsünk. Ha tetszik, ha nem az egészségünkkel fizetünk a túl sok ülőmunkáért.

Miért káros az egész napos ülés?

Nemcsak a merevség és a hátfájás származik az állandó ülésből. Idővel a fájdalom már jelentkezik futás, sportolás közben, gátolja a mozgást és ezzel rontja egészségünket. Szerencsére azonban néhány egyszerű gyakorlattal még a sok éves ülés ártalmait is helyreállíthatjuk. Az alábbi 5 nyújtógyakorlat segítségével visszanyerhetjük az egészséges mozgást, lazábbak leszünk, elkerülhetjük a térd- és derékfájdalmat. Akár még táncolhatunk is!

5 gyakorlat, hogy hajlékony maradj és elkerüld az ülés okozta hátfájást

1. Híd

Feküdj a hátadra, a lábaidat hajlítsd be, lábfejek a talajon. Emeld meg a fenekedet és a csípődet úgy, hogy a tested egy egyenes vonalat formáljon. Majd ereszkedj vissza a talajra. 3×10-et próbálj meg ebből a gyakorlatból! Ha túl könnyűnek éreznéd, tégy súlyokat a combodra és úgy végezd a gyakorlatot. Jót tesz a csípőnek és a farizomnak, ráadásul a hasat is formálja.

2. Csípőhajlító nyújtás

Elsőre trükkösnek tűnik ez a gyakorlat, de megéri vele bajlódni és tévénézéshez kifejezetten kényelmes. Egyik lábad a talajon, a másik lábad térddel a kanapén. Emelkedj fel és húzd ki magad, majd tartsd meg ezt a pozíciót 5 percig, majd válts lábat. Ha a következő nehézségi fokozatra kapcsolnál, húzd fel a másik lábadat is a kanapéra és próbáld meg egyenesen tartani magad. Ezzel a különös gyakorlattal sok évi ülés ártalmait semlegesítheted.

3. Terpesz guggolás

Ereszkedj guggolásba, olyan mélyen, amennyire csak tudsz, lábaidat pedig tárd szét. Érezni fogod a nyújtás hatását a lábaidban, a hátadban és az ágyékodban.

4. Láblendítés

Az edzőteremben valószínűleg láttad már, amint valaki éppen láblendítést végez. Talán el is tűnődtél, mire lehet jó ez a gyakorlat. Lazításra.

Egyensúlyban kell tartanod magad, majd lendíteni a lábadat előre-hátra olyan magasan, amennyire csak tudod. Kezd az előre-hátra lendítéssel, majd folytasd oldalirányba. Próbálj meg mindegyikből 20-as végezni!

5. Tűzcsap

Ezt a gyakorlatot azért hívják így, mert miközben végzed, nagyjából úgy nézel ki, mint egy tűzcsapot éppen lepisilő kutya. Ereszkedj négykézlábra, majd az egyik lábadat behajlítva emeld fel olyan magasra, amennyire csak tudod. Majd engedd le. Érezni fogod, ahogyan a csípőd és a feneked dolgozik.

Természetesen a legjobb gyakorlat az lenne, ha ülés közben minden fél órában felállnál és sétálnál kicsit, de ez sajnos többnyire nem lehetséges. Ha órákon át muszáj ülnöd, ezekből a gyakorlatokból hetente többször is végezz el néhányat!