Jövőre megszűnhet a légi szúnyogirtás

2020-tól valószínűleg egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (vagyis ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer – írja a penzcentrum.hu.

“Idén a szúnyogok győztek, ugyanis mind kikelt a lárvából. Hamarosan elpusztulnak, mert életciklusuk mindössze 6-8 hét, így nemsokára magától enyhül a helyzet, hacsak nem lesznek újabb nagy esőzések. Amennyiben nem lesz augusztusban szúnyog, azt a természetnek köszönhetjük majd.” – mondta a 24.hu-nak a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke, Kőszegi Dániel.

Az országos szúnyoggyérítés áprilisban kezdődött, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány több mint 800 millió forintnyi plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a helyzetet.

Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, meggátolva ezzel a szúnyogok kifejlődését. Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa egy márciusi konferencián azt mondta, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól nem lesz kifejlett rovar irtására engedélyezett szer.