Korpacibere levesek savanyításához, erdélyi recept, amit öreganyámtól örököltem!

A korpacibere Románia szerte neves, levesek savanyításához használják. Főként a csorba levesekbe tesznek belőle. A csorba savanykás ragú leves, de több változata van, kerülhet bele számtalan féle zöldség, készület babból, vagy akár húsos is lehet.

Ha már kóstoltad, tudod, hogy nincs is finomabb a savanykás levesnél. Gyerekkoromban ha beteg voltam, nagymamám mindig csorba levest főzött, azt mondta, ez minden betegségtől megszabadít.

Korpaciberét vásárolni is lehet, de a legjobb amit mi magunk készítünk. Jobb receptet még nem próbáltam, ez mindig beválik.

Könnyen elkészíthető

Hozzávalók:

  • búzakorpa
  • kukoricadara
  • víz
  • sörélesztő

A korpaciberét általában 10 literes tölgyfahordókban készítik, mivel ez nincs kéznél, befőttesüvegben is el lehet készíteni. Az üveget negyedéig töltsd meg zabkorpával, amihez egy maréknyi kukoricadarát kevertél. Kevés vizet önts rá, hogy nedves legyen, a befőttesüveget azonban forró vízzel töltsd tele. Fakanállal kavard össze, ha a víz kihűlt, adj hozzá fél kilogramm korpaciberében savanyított korpát. Ha nincs otthon, akkor mielőtt forró vizet öntenél rá, korpaciberével nedvesítsd be, víz helyett. Ha korpacibere sincs otthon, akkor egy darab sörélesztőt tegyél bele.

Kavard össze, takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd állni legalább 24 órát.

Látod, nem is olyan nehéz elkészíteni, már savanyíthatod is a leveseket vele.