Közel egy évtizede telel itthon Matyi, Ásotthalom kedvenc gólyája

Fotó: illusztráció

Október legvégén elkezdték az Ásotthalmon telelő, Matyi névre hallgató gólya etetését – számolt be róla a Telelő gólyák-gólyateleltetés nevű Facebook oldal.

A Kiskunsági Nemzeti Park 2013-ban számolt be először az itthon telelő gólyáról, aki hamar a madárbarátok egyik kedvence lett. Matyi 2011 óta, vagyis immár 9 éve telel itthon. A gólyát a kezdetektől fogva Krisztin Mónika és családja eteti a téli hónapokban, Juhász Orsolya pedig önkéntesként tartja a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik érintettek a témában, valamint a polgármesteri hivatallal is, amely élelemmel segíti Matyit telente.

Matyi, az ásotthalmi áttelelő gólya etetése megkezdődött 2019.10.30.Ki ne hallott volna már Matyi gólyáról, hiszen…

Közzétette: Telelő gólyák – Gólyateleltetés – 2019. október 30., szerda

Matyinak sok táplálékra van szüksége télen, egyik kedvenc eledele a csirkenyak, amiből tekintélyes mennyiséget fogyaszt el.

„Matyi és párja az idei évben nyáron is segítségre szorultak, hogy fel tudják nevelni három fiókájukat” – olvasható a Telelő gólyák Facebook bejegyzésében.

Matyi Matild nevű párja a szokott időpontban, augusztusban indult el telelőhelyére, ahonnan tavasszal rendszeresen visszatér. Most is ebben bíznak a helyiek és a madárbarátok, remélik, hogy a pár újabb fiókákkal gyarapítja majd a természetet.

„Hálásan köszönjük a segítséget Rozs Erikának és párjának, akik évekig hozták Szegedről a húst Matyinak, valamint köszönet illeti Kiss Lászlót és Ábrahám Jánost is, akik apróbb halakat ajánlottak fel, illetve köszönjük azoknak a kelebiaiaknak is, akik élelmet gyűjtöttek védencünknek” – írta Krisztin Mónika, akinek édesanyja vállalta Matyi rendszeres élelmezését ezen a télen.

Matyit mindenki nagyon szereti Ásotthalmon, a helyiek már kilenc éve példamutatóan gondoskodnak a fehér gólyáról.