Lézeres szemműtét árak kezelés szerint

A lézeres szemműtétek árai igencsak különböznek. Nem véletlenül. A régebbi, 80-as években kifejlesztett technológiára épülő PRK kezelés biztonságos és eredményes, de a tökéletes látás kialakulásáig akár 3-6 hónara is szükség van. 5-6 hónapig kell szteroidos szemcseppeket és napszemüveget használni és akár két hétre is kieshetünk a munkából, amíg a közeli látás eléri a megfelelő élességet. Nagyon különbözik a gyógyulás folyamat a modern FEMTO technológiánál, ahol néhány órával a kezelés után már beáll az éleslátás, másnap néhány órát már dolgozhatunk, a csepegtetés csupán 3 hétig szükséges, a napszemüveg használat pedig csak 4 hétig elengedhetetlen. Jó hír viszont, hogy maga a beavatkozás minden eljárás esetén fájdalommentes.

Milyen árakra lehet számítani?

Százezres nagyságrendekben kell gondolkodnunk. A WebOrvos oldalán egy helyen megnézheti, hogy milyen árakon mozognak most a lézeres szemműtétek a kezelés típusától függően. A PRK beavatkozás árai két szemre 250-300.000 Ft környékén állnak most, ez egy hagyományos, egylézeres felszíni kezelés modern gépekkel.

A felszíni kezelések között a modernebb technológia az úgynevezett Zero-Touch (vagy No-Touch), mely, ahogy a neve is utal rá, érintésmentes. Itt a gyógyulási idő némileg rövidebb, mint a PRK esetében, 4-5 nappal utána valószínűleg már munkába állhat és a szemünk csepegtetése 4-5 hónapig szükséges. Ennek az ára két szemre 300-380.000 Ft-os kategóriájában található.

A felszíni kezeléseknél gyorsabban és kevesebb kellemetlenséggel gyógyuló technológia a lebenyes szemműtét. Ezek közül előbb a LASIK technológia jelent meg, ahol gyors gyógyulási idővel számolhatunk, 1-2 nap múlva már lehet is dolgozni, a csepegtetés csak 3 hétig tart (ez óriási ugrás a 4-5 hónapról!). Itt az ár 380.000 – 420.000 Ft között mozog általában két szemre. Ez az ún. egylézeres lebenyes technológia.

A modern, de már 20 éves múlttal rendelkező FEMTO eljárás egy kétlézeres lebenyes kezelés. Ez jár a leggyorsabb gyógyulási idővel, másnap már dolgozhatunk is és szintén 3 hetes csepegtetésre van szükség. Ez a legmodernebb lebenyes technológia. Az árak itt 500.000 és 600.000 Ft között mozognak.

Melyik éri meg a legjobban?

Szerencsére mindegyik kezelés biztonságos, így ebben nem kell (és nem is lehet) kompromisszumot kötni. Azonban a kényelemben és a gyógyulási időben igen. Könnyen lehet, hogy ha dolgozunk, akkor nem a legolcsóbb megoldás lesz a legjobb, mert túl sok pénzünkbe vagy időnkbe (szabad napunkba) kerül az, hogy akár 7-14 napig nem tudunk dolgozni. De persze úgy is időzíthetünk, hogy ez a regeneráció a szabadság idejére essen, már ha erre szeretnénk pazarolni a szabadságunkat. A magasabb árú beavatkozásokkal nem csak gyorsabban kialakuló jó látást, de kevesebb kellemetlenséget is választunk.

Ne csak a szemműtétek árát figyeljük a döntésnél. Azt is nézzük meg melyik látásjavító központ milyen kedvezményeket, akciókat, ajándékokat (napszemüveg, ingyenes vizsgálatok) és garanciát kínál a beavatkozások mellé. A Budai Szemészeti Központban például Magyarországon elsőként 5 év garanciát vállalnak a kezelés eredményére.