Masszázs szalon a kezedben, avagy számolj le könnyedén az izomfájdalmakkal!

masszázs

Téged is szinte naponta gyötör a makacs izomfájdalom, és az ízületeid sem a régiek már? Ideje lenne elmenni egy masszőrhöz, de nincs időd, kedved és még pénzed sem? Elárulunk egy titkot: ezentúl saját otthonodban, akkor hívhatod segítségül személyi masszőrödet, amikor csak akarod, ráadásul nem szükséges több tízezer forintot kiadnod. Sőt egy alkalommal az egész családod is végig masszírozhatod.

Hogyan lehetséges ez? Nem mással, mint a praktikus masszázspisztoly segítségével, amely egyedülálló technológiájának jóvoltából felfrissíti tested és lelked, valamint újjá varázsolja izmaid és ízületeid, hogy kirobbanó energiával, fájdalmak nélkül vágj neki a hétköznapok kihívásainak. Amennyiben még nem ismered ezt a viszonylag rövid történelemmel rendelkező eszközt, a legjobb helyen vagy, ugyanis minden kulcsinformációt elhoztunk neked, amelynek köszönhetően magabiztosan vetheted bele magad az otthoni masszázs világába.

A masszázspisztoly működése

Amennyiben láttál már hasonló készüléket működésben, ha nem is élőben, de képernyőn keresztül, akkor némi fogalmad lehet a háttérben zajló folyamatokról. Azonban, ha nem, akkor röviden egy varrógép vagy egy légkalapács ütemes mozgásához hasonlíthatjuk, melynek erejét az eszköz végén található finom masszázsfejek tompítják.

Ezek a kellékek a “percussive therapy”, azaz az ütőterápia elvén működnek. Ez egy viszonylag új technológia, ami gyors, ritmikus ütésekkel lazítja el az izmokat, javítja a vérkeringést, valamint a sejtek oxigén-, és tápanyag-ellátottságát, így segítve a gyorsabb regenerálódást. A háttérben egy vagy több erős motor dolgozik, amely a folyamatos ütéseket generálja, így biztosítva, hogy a masszázs hatékonyan, a szövetek legmélyéig hatoljon.

Vajon minden masszázspisztoly egyforma? Természetesen nem! A különböző modellek eltérő sebességbeállításokkal, erősségekkel és cserélhető fejekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy pontosan az igényeidnek megfelelően alakítsd a masszázs folyamatát. Van, ami kifejezetten mélyszöveti masszázsra lett tervezve, míg mások finomabb, lágyabb technikát alkalmaznak, amely tökéletes stresszoldásra vagy izomlazításra.

Az eszköz használata

Azt gondolhatnád, hogy elegendő a kezedbe venni, majd bekapcsolni és mehet is a lazító, fájdalomcsillapító masszázs. Azonban ez közel sem így van! Számos fej, sebesség és egészségügyi állapot befolyásolja a masszázspisztoly alkalmazását.

 • Első lépésként válaszd ki a megfelelő fejet: A legtöbb modellhez különböző fejeket mellékelnek, amelyeket a tested eltérő részein használhatsz, a fájdalmaidnak megfelelően. Nézzük a legnépszerűbbeket:
 • Gömbfej: A leggyakrabban alkalmazott fej, amely kiváló szinte a teljes test átmasszírozásához, de leginkább az olyan nagyobb izomcsoportokhoz ajánlott, mint a vádli, a comb vagy a fenék.
 • Lapos fej: Minden izomzatot tökéletesen ellazít a farizomtól a mellizomig. Kisebb méretéből fakadóan célzottabb, mélyrehatóbb munkát végez.
 • U-alakú fej: Kiválóan alkalmazható a nyak és a gerinc melletti izomzatok stimulálásához, anélkül, hogy a gerinc sérülne.
 • Pontszerű fej: Segítségével hatékonyan kezelhetőek az ízületek, valamint a makacs görcsök, izomcsomók.
 • Állítsd be a sebességet és az intenzitást: Amennyiben kezdő vagy érdemes alacsony értékekkel indulnod, majd fokozatosan növelni azokat, hogy a tested hozzászokjon a készülék erejéhez.
 • Célozd meg a kívánt testrészt: Használd a masszázspisztolyt azokon a területeken, ahol feszültséget, fájdalmat érzel, de lehetőleg kerüld a csontos részeket és az érzékeny ízületeket.
 • Mozgasd szisztematikusan: Lehetőleg ismétlődő, körkörös vagy hosszanti, oda-vissza irányban történő mozdulatokkal operálj.
 • Figyelj a kellő erőkifejtésre: Mármint a kezed erejére, ugyanis fontos, hogy ne te dolgozz, hanem a pisztoly, így próbáld megtapasztalni azt az intenzitást, amely hatékony, ám még egyáltalán nem kellemetlen.

A lényeget már tudod, a többi rajtad áll. Az első alkalmak biztosan a kísérletezésről szólnak majd, hogy megtaláld a számodra megfelelő fejegységet és a kifejtett erőt, azonban, ha ezek összhangban lesznek, garantáltan nem tudod majd letenni.

Hasznos tanácsok

A helyes használathoz átadtuk neked a szükséges alapinformációkat. Azonban ahhoz, hogy hosszú távon is eredményeket érj el, akár meg is előzd a sérüléseket, húzódásokat, sőt az életed része legyen ez az eszköz, hoztunk neked pár praktikus tanácsot.

 • Rendszeresség: Legyen szó sportról, étrendkiegészítők és vitaminok fogyasztásáról vagy a munkádról, ahhoz, hogy egészséges legyél és eredményeket érj el, fontos, hogy rendszert vigyél ezekbe a folyamatokba. Nincs ez másként a masszírozó készülék használatával sem. Izmaid mobilitásának megőrzése és a sérülések megelőzésének érdekében érdemes naponta alkalmaznod.
 • Próbáld ki az összes fejet: Ahogy mi emberek sem vagyunk egyformák, úgy az izmaink sem. Adj egy esélyt az összes fejegységnek, a végén pedig garantáltan megtalálod az adott testrészednek megfelelő kombinációt.
 • Használd edzés előtt és után, sőt közben is: Testmozgás előtt kellőképpen ellazítja, mobilizálja izmaid, így kisebb lesz az esély a sérülésekre. Miután befejezted kedvenc sportod, akkor is érdemes elővenni, ugyanis elősegíti a regenerációt és hozzájárul az esetleges fájdalmak redukálásához. Ami a legérdekesebb, hogy edzés közben is javasolt az igénybevétele. Több sporteseményen, például NBA meccseken is volt már arra példa, hogy a csapat gyúrója masszázspisztolyt alkalmazott a savasodás csökkentésére, ezáltal pedig a teljesítmény fokozására.
 • Kombináld egyéb technikákkal: A magas fokú hatékonyság, a fájdalom és az esetleges stressz mihamarabbi csillapítása érdekében érdemes lehet még nyújtani vagy jógázni is.
 • Figyeld a tested jelzéseit: Amennyiben úgy érzed, hogy masszázs közben jobban fáj, szúr, nyilall az adott területen, akkor csökkentsd az erősséget, vagy akár hagyd abba teljesen a műveletet. Az is igaz, hogy néha egy fej csere is megoldja a problémát.
 • Kerüld el a túlhasználatot: Arra nagyon figyelj, hogy az adott testrészen ne használd a kelleténél többször vagy túl sok ideig, ugyanis az súlyosabbá teheti sérülésed vagy egyéb irritációt okozhat.
 • Fontos a rendszeres karbantartás: Ahogy a tested folyamatosan istápolod a készülékkel, fontos, hogy annak is megadd a kellő törődést az akadálytalan működés érdekében. Lehetőség szerint minden folyamat végén tisztítsd meg, amennyiben akkumulátoros a készüléked, akkor is töltsd fel, ha sokáig nem használod, cseréltesd ki a nem megfelelően működő alkatrészeket, valamint tartsd hűvös, száraz és napfénytől, erős hőforrástól védett helyen.

A masszázspisztoly jótékony hatásai

Az előzőekben már jó eséllyel elkezdett körvonalazódni benned, hogy ez a fantasztikus eszköz milyen hatást fejt ki tested és elméd működésére, azonban a teljesség kedvéért most leírjuk neked.

 • Izomregeneráció: A masszázspisztolyok hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy izmaid minél hamarabb regenerálódjanak, a két edzés közötti gyógyulási időt jelentősen mérsékeljék. Teszik mindezt a gyors és ritmikus ütésekkel, amelyek fokozzák az izomszövetek vér-, és tápanyagellátását, így az izmok hamarabb visszanyerik eredeti állapotukat.
 • Fájdalomcsillapítás: Gyorsan és hatékonyan csillapítja a krónikus izomfájdalmakat, valamint az izomgörcsöket. A mélyszöveti masszázs által jelentősen csökken az izomfeszültség, ezáltal komfortosabbak lehetnek a mindennapok.
 • Izomzat mobilizálása: Rendszeres alkalmazás esetén az izmok merevsége enyhül, lazábbak, mozgékonyabbak lesznek. Ebből fakadóan nő a mozgástartomány, amely hozzájárul a gondtalan és fájdalmak nélküli élethez.
 • Vérkeringés fokozása: Serkenti a szervezet vérkeringését, elősegítve ezzel az oxigén és a tápanyagok szövetekbe történő szállítását. Ez nem csak javítja az izmok oxigénellátását, de az egészséges izomműködést is támogatja, ami elengedhetetlen a gyors regenerációhoz.