Mától fogva a sütőpapírt kincsként őrzi a család… köszönöm a húgomnak a tippet!

Biztosan mindenki szereti a csokoládéval díszített tortákat, ezért ma bemutatunk nektek néhány olyan hasznos díszítési ötletet, amelyhez csak egy kis sütőpapír és egy kis ötletesség kell.

Első látásra nehéznek tűnhet ez a fajta díszítés, de majd mindjárt meglátjátok, hogy egyáltalán nem nehéz a csokoládéval dolgozni. A sütőpapírból különböző formájú sablonokat készíthetünk pl. levelet vagy bármilyen más rajzot, amellyel a tortát díszíthetjük, így egy egyszerű tortából is egy meseszép desszertet alkothatunk.

Hogyan díszítsük a tortát csokoládéval

Hozzávalók:

  •  sütőpapír,
  • 1 – 2 tábla csokoládé.

A csokoládé díszítés akkor a legszebb, ha a torta felülete sima, ezért a torta azon része, amelyet díszítünk legyen egyenes. Krémmel, vagy csokoládémázzal is bevonhatjuk. A torta díszítéséhez használjunk ét vagy fehér csokoládét. Először is tördeljük el a csokoládét kisebb darabokra, majd tegyük egy száraz edénybe vízgőz fölé, hogy megolvadjon. Vigyázzunk, hogy ne menjen víz csokoládéra mert akkor nem tudunk dolgozni vele. A csokoládét folytonosan kavargassuk, hogy homogén masszát kapjunk.

Több féle díszítési mód létezik. Az első, készítsünk egy kisebb zacskót, sütőpapírból, majd óvatosan öntsük bele a langyos, folyékony csokoládét. Minél kisebb a lyuk a zacskón, annál szebb díszítést tudunk készíteni. Kezdjük el megrajzolni a tortára az általunk kiválasztott mintát úgy, hogy lassan nyomjuk ki a csokoládét a sütőpapírból készített zacskóból.

Akinek még nincs tapasztalata a tortadíszítésben, az rajzolja meg a kiválasztott mintát sütőpapírra, majd erre a mintára készítse a csokoládé díszítést. Ezután tegye be a hűtőbe, hogy megkeményedjen, majd egy kés segítségével vegye le a sütőpapírról az elkészített csokoládé díszít és helyezze a tortára.

A legpraktikusabb díszítési módszer, ha sablonokat készítünk. A megrajzolt csoki díszt tegyük hűtőbe, hogy megkeményedjen. Amikor kivesszük a hűtőből egy kés segítségével vegyük le a papírról és helyezzük a torta oldalára vagy a tetejére, attól függően melyik részén szeretnénk a tortát díszíteni.

A következő módszer nem a legkönnyebb, de érdemes kipróbálni. Szükségünk lesz néhány tiszta falevélre. Először olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött, majd kenjük rá a tiszta, száraz levélre, használjunk egy ecsetet erre a célra. Ha nyáron készítünk ilyen díszítést akkor használhatunk rózsalevelet, mert szép az erezete. Az elkészített csokoládé modelleket tegyük hűtőbe egy órára, majd húzzuk le a levelekről a csokoládét.

A legkönnyebb dekoráció a pókháló minta, amely készülhet fehér- vagy étcsokoládéból. Először vonjuk be a tortát csokoládé glazúrral, majd egy sütőpapírból készült tölcsérrel készítsünk kisebb köröket a tortára. Ahhoz, hogy pókháló mintát kapjunk, vonalakat kell húznunk egy fogpiszkálóval a torta belsejétől kifelé haladva. A most következő fotón láthatjátok az eredményt.

Most pedig szeretnénk néhány olyan fotót bemutatni nektek amelyeken csokoládéból készült torta dekorációkat láthattok. Egyszerűen fantasztikus!

Egy példa a csokoládéból készített levelekkel készített díszítéshez

Mikor csokoládéval dolgozunk, nagyon oda kell figyelnünk, mert ha nem megfelelő módon olvasztjuk fel, csomós lesz, ezért érdemes vízgőz felett olvasztani.