Meg fogsz lepődni, mit mond Mihaela Bilic dietetikus azokról akik nem esznek kenyeret!

A kenyérről sokan lemondanak önként anélkül, hogy bármi okuk lenne rá, nem fogyasztanak glutén tartalmú élelmiszereket. Mihaela Bilic diabetikus ezzel kapcsolatos gondolatait osztja meg velünk.

„Kenyér nélkül szomorú az élet. Eddig úgy tudtam, hogy az édességek hizlalnak, ezért csak mértékkel szabad fogyasztani. A kenyér hizlal, tehát csak keveset ehetünk belőle. Viszont azt nem tudtam, hogy gluténmentesen kell étkeznünk! Csak azért, mert ez a divat.

Mi az a glutén? A gabonában lévő fehérje. Mit csinál? Táplál. Miért hagyjuk ki a diétánkból? Mert gluténérzékenységet okozhat. Az „okozhat” nem azt jelenti, hogy biztosan, mindenképpen. A glutént nem kell megelőzésként mellőzni, hogy elkerüljük az esetleg kialakulható gondokat. Szomorú, de valóban léteznek gluténérzékeny emberek, akik nagyon kellemetlen tüneteket tapasztalnak. Akik együtt élnek a betegséggel, azoknak sem kenyeret, sem lisztet, vagy más gluténtartalmú élelmiszert nem szabad fogyasztaniuk, de akik ezzel a betegséggel küzdenek, azok tudják, hogy nem ehetnek ilyen élelmiszereket.

Szomorú, hogy emberek ok nélkül mondanak le a gluténról. Nem fogyunk glutén nélkül és nem betegszünk meg a gluténtól. Nem értem, miért tart mindenki a gluténérzékenységtől. A praxisom alatt mindössze két gluténérzékeny páciensem volt.

Most divatosak azok az élelmiszerek, amelyben nincs glutén, csak úgy, mint az, hogy együnk rizst, mert abban sincs glutén. Az, hogy lemondjunk a lisztről, mert glutén van benne és csak olyan tésztákat, pékárukat és süteményeket fogyasszunk amiben nincs glutén abszurdnak tartom. A gluténról lemondani hatalmas kiadásokkal jár, ráadásul az illúzióért fizetnek többet emberek, mert azt hiszik, így egészségesebbek lesznek. Vannak emberek akik, megennének egy kenyérsarkot, de nem tehetik, mert betegek. Rengeteg olyan is van, aki lemond egy kenyérsarokról miközben egészséges.