Még ma is sokan emlékeznek a világ legjobb melegszendvicssütőjére

Fotó: Tóth Zsuzsanna

Az NDK-s AKA melegszendvicssütő szinte minden háztartásban megtalálható volt annak idején. A kissé csúnyára sikeredett masina a belső értékeivel hódított. Kis helyen is elfért, és sokszor segítette ki a szülőket és nagyszülőket, ha hirtelen kellett varázsolni valami finom ennivalót.

A benne készült melegszendvics biztos sikerre számíthatott, változatosan elkészíthető volt, és akár a főtt ételt is kiválthatta néha. A család minden tagja együtt készíthette a melegszendvicset, a feladatokba a kisebbek is besegíthettek. Volt, aki szeletelte a kenyeret vagy a felvágottat, más vajat kent a kenyérre és sajtot reszelt, míg valaki ellenőrizhette a készülék hőfokát, úgy, hogy figyelte, mikor változik a fűtőszál pirosra. Utána már csak várni kellett amíg a sajt kellően átmelegszik, és gyöngyözve olvad rá a kenyérre. Amikor elkészült az isteni finom szendvics, majonézzel, vagy ketchup-al máris fogyasztható volt.

A legnagyobb baj akkor történt, amikor elromlott a gép, mert hiába kerültek a piacra újabb, szebb, és könnyebben kezelhető szendvicssütők, akinek volt szerencséje az NDK AKA melegszendvicssütőjéhez, az nem akart másmilyen masinát magának. Az AKA egy letűnt kort szimbolizál, melyre sokan boldog nosztalgiával tekintünk vissza.

Nektek volt AKA-tok? Szerettétek?