Mielőtt fájdalomcsillapítót szednél ezeket próbáld ki: 8 gyógymód csípőfájdalom ellen

A csípőideg a gerinc alsó részétől a fenéken át halad és a lábfejben ér véget. A csípőfájdalom nagyban megnehezíti a mozgást és sajnos sok ezer embert érint. Leggyakoribb tünetei a fájdalom, a bizsergő érzés, a gyengeség, a zsibbadás. Néha nehéz megállapítani, hogy a csípő okozza a problémát vagy görcs, netán hátfájás áll a háttérben.

Egyesek kezeltetik ezt a problémát, sokan azonban ezzel a szinte elviselhetetlen fájdalommal élnek együtt, mely az alsó végtagokat is érinti. Előfordul, hogy csak vényre kapható gyógyszerek jelentik az egyetlen megoldást.

Statisztikák szerint a világon az emberek 40%-át érinti a csípőfájdalom. Az alábbi természetes gyógymódok enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladást.

1. Akupunktúra

Alternatív kezelési módszer, melynek során apró tűket szúrnak a testbe a megfelelő pontokon, hogy segítség az idegek működését és az energia áramlását. A betegek többnyire már az első kezelés után javulásról számolnak be. A fájdalom teljes megszűnéséhez néhány kezelés elegendő. Az akupunktúra népszerű kezelési módszer migrén és stressz ellen is. Javítja a nyirokrendszer működését és segít leszokni a dohányzásról is.

2. Kiropraktikai módszerek

Ezek a kezelések csökkentik a beteg fájdalmát és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. A gyulladás megszüntetéséhez és a mozgékonyság helyreállításához is ideális módszer.

3. Jeges borogatás

A legnépszerűbb házi gyógymód csípőfájdalom kezelésére. Tegyünk egy csomag jéghideg mirelit zöldséget az érintett területre, csavarjuk körbe egy törölközővel és hagyjuk fenn 20 percig. A borogatást 3 óránként cseréljük.

4. Váltóborogatás

Ezzel a módszerrel a csípőideg mélyebb szöveteit nem tudjuk elérni. Váltogassuk a forró és hideg borogatást. Meleg borogatás helyett beülhetünk egy kád meleg vízbe is. Ez a kezelés javítja a keringést és csökkenti a gyulladást, csípőfájdalom esetén pedig pontosan erre van szükség. A fürdővizet hatékonyabbá tehetjük illóolajokkal, gyógynövényekkel.

5. Jóga

Úgy érezzük, hogy a testünk majdnem szétszakad, ennek ellenére fizikai aktivitásra van szükségünk! Próbálkozzunk meg a jógával, azon belül is a hátizomokat nyújtó gyakorlatokkal. Ezzel helyreállíthatjuk a mozgékonyságot, erősíthetjük a hátizmokat és javíthatjuk a vérkeringést.

6. Masszázs

A professzionális masszázs mindig jó ötlet. Egészséges, gyógyító, erőteljes. Enyhíthető vele a fájdalom, a zsibbadás, a görcs. Még jobb, ha a masszázs során olajokat, illóolajokat is használunk.

7. Gyógynövények és olajok

Néha azok a gyógynövények jelentik a probléma egyetlen megoldását, melyek a kertünkben is megtalálhatók. Használhatjuk őket olaj, illóolaj, tinktúra, elixír, kapszula, kenőcs formájában is vagy egyszerűen teaként. Azonban, mielőtt elkezdenénk bármilyen kezelést, konzultáljunk az orvosunkkal, mivel előfordulhat, hogy egyes gyógynövények reakcióba lépnek a szedett gyógyszerekkel vagy semlegesítik azok hatását.

A leghatékonyabb gyógynövények csípőfájdalom ellen:

 • kurkuma
 • római kamilla
 • ördögcsáklya
 • fehér fűzfa kéreg
 • ökörfarkkóró gyökér
 • muskotályzsálya
 • levendula
 • édesgyökér
 • orbáncfű
 • csucsóka
 • hársfavirág
 • kratom
 • árnika

8. Alvás

A jó éjszakai alvás a legjobb gyógyír a betegség ellen. A test szövetei ilyenkor megújulnak, az erőnk helyreáll.

Az alternatív gyógymódok hatékonyságára nincs orvosi bizonyíték, de a betegek adják rá a legfőbb bizonyítékot. Ezért beszélgessünk olyanokkal, akik hasonló problémával küzdenek és hallgassuk meg tapasztalataikat.